Sari la conținut

8 abordări corecte față de copilul tău, când vine vorba despre notele mici

Orice copil primește măcar o dată o notă mică, fie la un examen, fie la orele de curs. Uneori, rușinea cauzată de obținerea unei note mici nu este suficientă pentru a motiva copilul. Alteori, poate fi necesară intervenția părinților pentru încurajarea și ridicarea moralului copilului.

S-ar putea să te întrebi: când este cel mai bun moment să discut cu copilul despre notele mici? Ce ar trebui să-i spun?

Iată câteva sfaturi de la medicul pediatru Courtney Nolan:

Abordează din timp importanța notelor

Ca părinte, este important să fii la curent cu situația școalară a copilului tău. Nu discuta cu copilul despre notele mici imediat cum vezi în carnet o notă mică. Discută cu copilul înainte de a primi o notă mică și pregătește-l pentru prevenirea rezultatelor nesatisfăcătoare.

Separă copilul de notele mici

Notele mici pot aduce situații jenante și probabil că nu este ceva despre care copilul dorește să discute imediat. Asigură-te că micuțul tău știe că, deși nu ești de acord cu nota primită, tot îl iubești. Identifică materiile la care copilul tău excelează și laudă-l pentru asta. Asigură-l că nimeni nu este perfect și că notele lui mici nu reprezintă un eșec. Lucrând în echipă, veți găsi împreună o soluție care îl va pregăti pentru succesul viitor la școală.

„Deși notele sunt importante, ele sunt doar o măsură a succesului”, spune dr. Nolan.

Abordează subiectul cu îngrijorare, nu cu furie

„Amintește-ți că ceea ce este important este ceea ce se întâmplă în acest moment și că nu poți schimba trecutul”, spune dr. Nolan.

Abordează această situație cu calm, pentru că micuțul tău știe deja că a luat o notă mică. Încurajează copilul să-ți explice de ce a obținut o notă mică și încearcă să găsiți împreună o soluție pentru obținerea notelor mai mari.

Pune-i întrebări copilului

Pune întrebări copilului, dar ai grijă să nu vorbești prea mult în timpul conversației. Lasă-l să-ți explice ce s-a întâmplat și ce va face diferit data viitoare.

Vorbește cu profesorul copilului

Profesorul copilului tău poate fi cea mai valoroasă resursă în pregătirea micuțului pentru succes. Aportul profesorului este necesar pentru a afla dacă micuțul tău are nevoie de mai mult studiu sau dacă are dificultăți de învățare.

De asemenea, profesorul îți poate oferi o perspectivă asupra stilului său de predare și a sistemului de notare, astfel încât să înțelegeți mai bine care sunt așteptările din clasă.

Să știi că recompensele și pedepsele nu funcționează, dacă vrei ca micuțul tău să aibă note mari

Dacă vrei ca învățarea să fie plăcută, iar rezultatele să fie pe măsură, atunci învățatul trebuie să fie plăcut de către copilul tău. Aceasta reprezintă o motivație mai bună decât frica de pedeapsă.

Atenție la presiunea pe care o pui pe copilul tău

Este bine să fii un părinte preocupat și implicat, dar nu-ți încuraja copilul să concureze cu ceilalți în privința notelor.

"Copiii ar trebui să concureze numai cu ei înșiși", spune dr. Nolan. "Presiunea poate duce la depresie, la insomnii și alte probleme semnificative", adaugă medicul.

Fă pași simpli

Uneori, cele mai bune rezultate vin din cei mai simpli pași. Nu complica lucrurile. Dr. Nolan recomandă:

  • Verificarea abilitățile organizatorice ale copilului
  • Limitarea timpul petrecut în fața ecranului.
  • Oferirea unui mediu de studiu liniștit.
  • Stabilirea unui program de teme și a unei rutine.
  • Stabilirea obiectivelor realiste pe termen scurt și pe termen lung.
  • Urmărirea progresul copilului.
  • Sărbătorirea realizărilor, chiar dacă sunt mici.



 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!