Ca părinți și adulți, nu suntem perfecți. Și, uneori, când copilul nostru are un tantrum, putem reacționa total nepotrivit.
Dacă ai reacționat vreodată greșit în fața copilului tău atunci când a avut un tantrum, nu te învinovăți prea tare. Tantrumurile pot fi stresante, iar noi, ca oameni, se mai intâmplă să greșim din când în când.
Reacția ta la tantrumul prichindelului tău va influența drastic reacția micuțului.
Nu uita că ești cea mai mare influență a copilului tău, așa că, încearcă să reacționezi cum se cuvinte când ai de-a face cu tantrumurile. Iată câteva sfaturi:
Nu invalida sentimentele celui mic
Indiferent de motivul care cauzează tantrumul copilului tău, este important să nu îi invalidezi sentimentele. Dacă pentru tine motivul lui de supărare poate însemna ceva total neimportant, pentru el este un motiv foarte real.
Asigură-te că îi înțelegi problemele și vei fi surprinsă ce poate face o simplă recunoaștere a sentimentelor.
► Citește și: Dragi oameni fără copii, nu mai judecaţi părinţii! Niciodată!
Nu lua personal tantrumurile copilului
Acesta este un pas foarte important. Mulți părinți iau personal tantrumurile prichindeilor lor, gândindu-se că acest comportament este reflexia a ceea ce au făcut ei rău în raport cu copilul lor.
Trebuie să te gândești și să conștientizezi că tu nu ai făcut nimic rău. Tantrumurile sunt normale și orice copil trece prin aceste faze.
► Citește și: Montessori – 8 moduri de gestionare a tantrumurilor acasă și în public
Nu râde de copilul tău
Dacă ai fi extrem de supărată și cineva ar râde de tine, cum te-ai simți? Probabil că te-ai enerva și mai tare.
Nu râde de copilul tău atunci când are un tantrum. Acesta este un alt mod de a-i invalida emoțiile și îl va învăța pe copilul tău să nu se bazeze pe tine atunci când este supărat.
► Citește și: Cum să te folosești de tantrumuri, pentru a te apropia de copilul tău
Nu-ți pierde răbdarea
Știm, acest lucru poate fi dificil. Așa cum am spus și mai sus, înțelegem că tantrumurile pot fi stresante, dar dacă nu îți poți controla emoțiile, cum poți să te aștepți ca prichindelul tău să și le controleze pe ale lui?
Dacă piciul tău te vede că te superi și îți pierzi răbdarea, aceste lucruri îi vor intensifica și mai mult emoțiile. Dacă vede că rămâi calmă, în cele din urmă va învăța să-ți preia din comportament.
► Citește și: De ce nu ar trebui să îți pedepsești copilul și ce poți face în schimb
Nu îl lăsa singur
Atunci când un copil are un tantrum, este modul lui de a-și exprima o emoție negativă. Și când un copil se simte supărat, trist sau speriat, tocmai atunci are și mai multă nevoie de părinții lui. Nu-l lăsa să se simtă abandonat, deoarece acest lucru îl va face să intre în panică.
Dacă este necesar, păstrează distanța, dar rămâi suficient de aproape de el să te poată vedea.
► Citește și: Montessori acasă: de ce nu funcționează pedeapsa, dar consecințele da
Nu ceda
De cele mai multe ori, tantrumurile sunt rezultatul a ceea ce copilul tău își dorește sau are nevoie. Poate că se simte obosit sau supărat că îi este foame.
Copiii se pot supăra și atunci când nu primesc ceea ce își doresc. Acesta este motivul pentru care întâlnim atât de multe tantrumuri la mall. Copilul vede o jucărie nouă care îi face cu ochiul, părintele spune că nu o poate cumpăra – și uite așa apare tantrumul.
În situații de genul acesta, poti recunoaște sentimentele copilului tău, fără a ceda – Am înțeles cp ești supărat. De fapt, chiar se recomandă să nu cedezi în fața copilului când are un tantrum și cere lucruri pe care le vor. Dacă renunți în mod constant, copilul tău va învăța rapid că tantrumul este soluția pentru a obține ceea ce își dorește.
► Citește și: Dacă scapi fără să țipi dintr-un tantrum al copilului ești erou!
Nu îți mitui copilul
Mituirea va avea același rezultat ca și cedarea. Este în regulă să-ți distragi copilul, dar nu este ok să îl mituiești. Acest lucru nu face decât să consolideze tantrumul și îl va face foarte greu să dispară.
► Citește și: Cum își fac mămicile olandeze copiii fericiți. Secrete numai bune de furat
Nu-ți pedepsi copilul
Amintește-ți că tantrumurile sunt rezultatul încercării copilului de a-și exprima sau regla o emoție pe care nu o poate controla. Prin urmare, aplicarea unei pedepse nu avea avea niciun efect în această etapă.
► Citește și: Ajuță-ți copilul să facă față stresului, în 5 pași simpli