Multe din neînțelegerile cu cei mici pot fi provocate de lipsa de atenție și afecțiune. Se spune că copiii care au cea mai mare nevoie de dragoste o pot arăta în cele mai nepotrivite feluri. “Hai să fac urât ca să îi atrag atenția lui mami!”. Și, dacă mami e după o zi lungă de muncă, are treabă, își făcuse planuri de joacă veselă sau e pur și simplu obosită poate avea un răspuns emoțional la rândul ei.
Sigur că ne iubim copiii necondiționat, că am face orice pentru ei, dar asta nu e o garanție ca în 100% din cazuri vom avea capacitatea de a ne gestiona și exprima emoțiile în cel mai potrivit mod.
Orice copil are nevoie ca rezervorul său cu afecțiune să fie plin. Când se golește ei vin și cer dragoste, afecțiune și căldura …așa cum pot.
8 metode de a face plinul rezervoarelor emoționale
Unele crize de furie ar putea fi prevenite dacă ne-am asigura că umplem rezervorul copiilor cu iubire și atenție. Cum facem asta? Simplu. Petrecând timp cu ei. Și când zic asta nu mă refer la a sta cu copiii în aceeași cameră dar cu ochii la televizor, telefon sau făcând altceva. Mă refer la a le dedica atenția 100% pentru un anumit interval de timp. Ați fi surprinși să vedeți cât bine puteți face oferind măcar 15 minute din timpul vostru odată.
Faceți ce le place lor cel mai mult – să alergați, să construiți cu Lego, să ieșiți cu bicicleta, să vă jucați același joc pe bandă rulantă…orice. Lăsați-i să decidă ei ce faceți în timpul vostru special.
Stați de vorba cu copiii – ascultați ce au de spus. Lăsați-i să se descarce. Puneți întrebări despre ce (nu) le place, despre cum cred că se poate rezolva o problemă, despre ce ar vrea să facă…despre orice.
Citiți povești împreună – în funcție de vârstă s-ar putea să aibă mai multă sau mai puțină răbdare. Lăsați-i să vă întrerupă cu zecile lor de întrebări și răspundeți de zeci de ori. De fiecare dată când o veți face ei vor descoperi ceva nou.
Jucați-vă cu ei – dați viață jucăriilor “împrumutându-le” vocile voastre. Faceți dialoguri după cum vă îndrumă cei mici. Jucați-vă orice și lăsați-i pe ei să stabilească regulile.
Ascultați muzică, dansați, cântați – toată lumea se va simți mai bine (inclusiv vecinii care vă văd pe geam!).
(…)
Citește mai mult pe cristinaotel.ro!