Sari la conținut

8 metode pentru a-ți dezvolta relația cu copilul tău

Orice părinte își dorește să aibă o relație bună cu copilul lui. Acest tip de relație este foarte importantă, iar legătura dintre părinte și copil îl ajută pe părinte să-și cunoască mai bine prichindelul. Asta înseamnă că micuțul are mai multe șanse să-și asculte părintele și să-l respecte, ceea ce duce, negreșit, la o relație mai bună atât în prezent, cât și în viitor.

Cum îți dezvolți relația cu copilul?

Vorbește cu el și ascultă-l

Discuțiile cu copilul sunt cea mai bună metodă de dezvoltare a relațiilor pozitive. Uneori este posibil să nu pară așa, însă copiii vor ca părinții să le vorbească și să-i asculte. Ca părinte, bineînțeles că vei pune întrebări. Lasă copilul să simtă și să-ți spună ce crede el că este de interes pentru tine. Observă-i emoțiile și ajută-l să se exprime, astfel încât să îl poți înțelege și să-l faci să se simtă auzit.

Citește și: Când țipi la copil, el se simte neiubit!

Arată-ți interesul pentru preocupările lui

Fie că este vorba despre pictură, sport, lectură sau muzică, arătă-ți interesul pentru preocupările pe care le are micuțul tău. Este foarte important pentru el să-i arăți că îi ești alături și că-i susții pasiunile. 

Învită-l în lumea ta

Permite-i copilului să pășească în lumea ta de persoană adultă și arată-i cine ești în viața de zi cu zi. Îl poți lua cu tine la serviciu, la sala sau chiar la o piesă de teatru. Lasă-l să participe la activitățile tale, astfel că, permițându-i să intre în viața ta personală, îți va permite și ție să faci același lucru.

Găsiți-vă un hobby împreună

Dans, sport, pictură, orice. Faceți lucruri care vă apropie și care vă fac fericiți.

Citește și: Ingredientele unei copilării fericite

Nu folosi vina ca pe o armă

O regulă importantă în dezvoltarea relației pozitive cu copilul este să nu-l învinovățești sau să-l faci să se simtă vinovat. Acest lucru va provoca resentimente, precum și pierderea respectului și încrederii lui în tine. Spune-i că vrei să petreci timp cu el, dar amintește-i că, dacă nu iși dorește să aibă vreo activitate cu tine poate să aleagă să nu o facă. 

Există timp pentru prietenie și timp pentru educare

Cine nu-și dorește o prietenie strânsă cu copilul său? Deși sunteți cei mai buni prieteni, există și situații în care tu ești părintele și tu te ocupi de educarea lui.

Nu te descuraja dacă relația ta cu copilul nu este strălucită

Copiii sunt provocări uriașe și, ca părinți, știm deja acest lucru. Uneori, ai putea să simți că, oricât de mult ai încerca, apropierea pe care ți-o dorești nu se îmbunătățește așa cum ai sperat. Prima regulă este să-ți amintești să nu renunți niciodată. Copiii știu că părinții încearcă să aibă o relație bună cu ei și apreciază asta, deși poate nu o rescunosc de la început. Micuțul tău știe că îți pasă de el și câteodată lucrul acesta este suficient pentru el.

Citește și: Nu e despre ce părinte perfect ești tu, e despre cât de bine îi e copilului

Fii prezentă în viața lui

Majoritatea părinților sunt pe jumătate prezenți în viața copilului lor, fie din cauza locului de muncă, fie doar din cauza treburilor de zi cu zi. Atunci când interacționezi cu copilul, asigură-te că ești prezentă 100%. Fii acolo în acel moment și lasă deoparte orice altceva. Acele lucruri vor fi tot acolo când te vei întoarce la ele.

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!