Bucurie, fericire, încântare – toate aceste emoții sunt încercate de proaspeții părinți, fascinați de puterea pe care un omuleț atât de mic o poate avea în a-ți schimba viața. Cu toate acestea, în toată această feerie își pot face loc oboseala, anxietatea și chiar depresia, sentimente negative care te fac să te întrebi: oare nu sunt eu un părinte îndeajuns de bun? Unde greșesc? Răspunsul este ba da, ești cel mai bun părinte pentru copilul tău și sentimentele tale nesigure sunt absolut justificabile. Cum? Citește rândurile de mai jos:
Te străduiești să fii perfectă – Oamenii de știință de la Universitatea din Belgia au ajuns la o concluzie destul de interesantă: riscul ca o mamă să fie epuizată de creșterea copilului este direct proporționat cu educația ei. Altfel spus, cu cât mama a studiat mai mult, de-a lungul vieții, cu atât șansele de burnout, de epuizare, sunt mai mari. Explicația se bazează pe faptul că, studiind mult și făcând același lucru și în domeniul parentingului, ajungi să cunoști mult mai mult și să te străduiești să faci totul perfect, pentru micuț. Coborându-ți standardele și ascultându-ți mai mult copilul te va ajuta să te relaxezi și, deci, să fii o mamă mai bună.
Social Media ți-a setat așteptări nerealiste – Social Media poate fi un factor extrem de stresant pentru părinții care ajung să vadă numai viețile perfecte ale celorlalți, prezentate pe Instagram sau pe Facebook. Proaspetele mămici ajung să se întrebe de ce ele nu par la fel de liniștite, de îngrijite și de relaxate ca celelalte mămici, de pe Facebook? Nu cumva dau greș? Răspunsul, stă, însă, în imaginea pe care fiecare dintre noi alege să o prezinte. Și câte dintre noi distribuim poze în spațiul public atunci când suntem triste, neîngrijite, obosite, extenuate? Evident că niciuna! De aceea, trebuie să reținem că pozele de pe site-urile de socializare nu reflectă de prea multe ori realitate. Așa că nu te mai compara cu celelalte mămici, pentru că nu vei face decât să te stresezi și să te obosești mai tare.
Sentimentul că nu poți lua o pauză – Maternitatea este un job cu normă întreagă. Și normă întreagă nu înseamnă doar 8 ore din 24, ci 24/24. Iar primele luni... numai proaspetele mămici știu cât sunt de monotone și extenuante. Este ca și cum ai încerca să alergi la maraton, când tu toată viața ai stat în pat și te-ai uitat la filme... Și, după ce că este extenuant, nu ai voie să fii răcită, să te simți obosită, neîngrijită sau plictisită. Conform unui studiu, proaspetele mămici se bucură cu adevărat de bebeluș de-abia după primele 6 luni. În toată această perioadă, însă, se luptă să accepte noile schimbări apărute și noul ritm de viață.
Prea multe responsabilități – A fi părinte înseamnă nu doar un job full time, ci... mai multe: bucătar, asistent, profesor, antrenor și nu numai. Iar toate aceste responsabilități se dovedesc de-a dreptul copleșitoare. În fapt, studiile arată că, cu cât ești mai implicată, ca mămică, cu atât cresc șansele să suferi de depresie și de anxietate. Pentru a evita ca acest lucru să se întâmple, cere și acceptă ajutorul celor din jur, și, mai ales, ascultă-ți copilul.
Sentimentul că nu mai este deloc despre tine – Cel mai epuizant lucru, din toată această perioadă, este sentimentul că tu nu îți mai aparții. Nu mai este deloc vorba despre tine, despre nevoile tale, despre oboseala ta... totul se rezumă la piciul tău. Sfatul nostru este să te liniștești, pentru că această perioadă va trece mai repede decât te aștepți. Pe măsură ce cresc, copiii încep să realizeze că sunt o individualiate separată de mamă sau de tată și nevoia de dependență scade. Ce te poate ajuta să răzbați? O baie caldă, câteva exerciții fizice, o plimbare în jurul blocului sau 10 minute de stat cu tine, citind câteva pagini din cartea ta preferată.
Sursa foto: free pik