După ce în urmă cu o săptămână a fost declarată epidemie de rujeolă, în România, acum a apărut și primul deces. Este vorba despre un bebeluș de doar 7 luni din județul Brașov, care a luat boala de la fratele lui de 3 ani, nevaccinat.
„În cadrul actualei epidemii de rujeolă din România a fost raportat un deces din cauza rujeolei la un copil în vârstă de 7 luni (neeligibil la vaccinarea cu ROR) din jud. Braşov, contact cu fratele în vârstă de 3 ani, nevaccinat antirujeolic”, a anunțat INSP.
Copilul a fost internat în urmă cu două săptămâni într-o unitate spitalicească din municipiul Braşov, fiind adus din comuna Apaţa, susţin surse oficiale citate de Agerpres.
Potrivit acestora, bebeluşul a fost internat mai întâi la Spitalul de Boli Infecţioase, în secţia de Pediatrie, însă starea lui s-a înrăutăţit şi de acolo a fost transferat la Spitalul pentru Copii, unde ar fi şi murit în urmă cu câteva zile.
Potrivit INSP, în acest an în România au fost înregistrate 2.010 cazuri de rujeolă, cele mai multe în judeţul Mureş - 628, urmat de judeţul Braşov - 344 de cazuri.
Prima doză de vaccin ROR se administrează la vârsta de 12 luni. Odată cu declararea epidemiei de rujeolă, în 5 decembrie, medicii de familie vor vaccina bebelușii începând cu vârsta de 9 luni.
În România, acoperirea vaccinală cu prima doză a vaccinului ROR, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% la copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani, potrivit Ministerului Sănătății.
Dacă vaccinarea se face acum de la 9 luni, cum ar fi putut fi salvat copilul?
”Faptul că era sub vârsta de vaccinare, bebeluşul care, din păcate, a decedat, nu este o scuză. De ce? Pentru că vorbim despre acoperirea vaccinală. Asta înseamnă cât la sută din populaţie este imunizată împotriva respectivei boli. Dacă 90 – 95% din populaţie ar fi fost imunizată, acest copil nu avea de unde să ia boala. Deci, e vorba de acoperirea întregului grup populaţional în care se află, astfel încât el, până când a ajunge la vârsta vaccinală, nu poate lua boala, pentru că există un număr foarte mic de oameni sau copiii în cazul acesta nevaccinaţi, nu au de unde lua”, a explicat dr. Simin Aysel Florescu, la MedikaTV.
Articole relationate
Guvernul Spaniei vrea să interzică sucurile în cantinele şcolare, în încercarea de a reduce obezitatea
În încercarea de a reduce obezitatea și de a promova un stil de viață mai sănătos, guvernul spaniol a anunţat o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea...
Anxietatea de performanță la copii: Cum o recunoști și cum o gestionezi înaintea unei serbări
Serbările școlare sunt momente pline de emoție pentru copii, dar și pentru părinți. Deși pentru unii copii aceste evenimente sunt prilejuri de bucurie, pentru alții...
Alternanța ovarelor: mit sau realitate? Cum te poate ajuta să înțelegi acest proces dacă încerci să concepi
Ciclul menstrual este unul dintre cele mai fascinante și complexe mecanisme ale corpului feminin. Una dintre întrebările care apare adesea este dacă ovarele...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu