Sari la conținut

A nu face nimic si notiunea de timp liber

Intre a nu face nimic si ideea de timp liber este o foarte mare diferenta. Daca un adult intelege foarte bine ce inseamna a avea timp liber si ce inseamna a sta degeaba, un copil nu poate face asta, pentru ca notiunea de “timp” nu exista pentru un copil.

In primul rand ideea de timp apare in mintea unui copil undeva pe la 5-7 ani, varsta pana la care pentru puiul tau timpul este ceva ce nu exista, iar singurul moment care conteaza este cel prezent.

Pe de alta parte perceptia copilului asupra comportamenului pe care i-l impune parintele este inteleasa ca timp "captiv" in care nu face ce vrea, ci ceea ce i se cere sa faca - sa ramana la masa, sa mearga la scoala, sa se culce, iar restul timpului, este din punctul lui de vedere: timp liber.

Exact aici intervine arta parintelui care trebuie sa-l invete pe copil ca timpul liber, nu este tot una cu a nu face nimic, concomitent cu a-i oferi intrumente prin care timpul liber sa fie gestionat eficient, astfel incat sa nu fie timp pierdut.

Specialistii in psihologia copilului sustin ca nu este deloc recomandat sa-ti lasi copilul sa stea degeaba, dar nici sa-i oferi doar tu solutii pentru a face ceva. Calea de mijloc inseamna sa-i oferi alternative, dar niciodata o singura idee pentru a face ceva.

O alta modalitate, valabila pentru copilul peste 4-5 ani este aceea de a-i sugera. "Daca eu as fi in locul tau, as face baie papusilor, sau as pieptana catelul sau as desena un avion". Ideea este ca oferta sa fie cat mai variata si din domenii diferite.  Copilul mic, sub 4 ani, poate fi angajat in a face ceva cu formula magica "Hai sa facem impreuna!". Porneste tu, dar lasa-l sa continue el!

Nu-i da instructiuni si nu-i arata tu care sunt regulile pentru orice ar fi sa faceti impreuna. Lasa-l sa-si faca propriul plan si propria lui strategie, dar incurajeaza-l sa continue.

Gestionarea timpului este o arta si pentru un adult. Cu atat mai mult este important ca un copil sa inteleaga ca timpul este un dar prea pretios pentru a-l pierde stand degeaba. In plus, a nu sta degeaba este o necesitate pentru orice adult si o conditie pentru o viata frumoasa.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!


    ego.ro

    caloria.ro

    zooland.ro