Sari la conținut

Desenele copilului

Daca ii vei oferi o bucatica de hartie si un creion, copilul tau va desena sau mazgali ceva! Te-ai intrebat ce reprezinta desenele lui. Stii sa-i interpretezi desene?

Micile mazgaleli, daca este vorba despre micuti de sub doi-trei ani, reprezinta modul in care copilul tau isi exprima bucuria, indoielile, temerile, spaimele. Una peste alta desenele micutului sunt o mina de aur pentru mama, daca aceasta stie sa le inteleaga, pentru ca exprima mai mult decat poate micutul sa o faca prin limbaj.

Desenele copilului intre 2 si 4 ani

La aceasta varsta, uneori, chiar spre patru ani, copilul deseneaza rotocoale, gheme de linii, linii lungi sau diagonale, care aperent nu exprima nimic.

Roselin Davido, psiholog si specialist in desenele copiilor, care lucreaza la o clinica din Paris, autoarea unei carti intitulate “Desenele copilului”, carte aparuta la editura l’Archipel, in 1998, iti decripteaza desenele celui mic.

Mazgalelile sunt o etapa obligatorie, fara de care nu se poate. Gogoloailele pe care micutul le realizeaza, fara indemanare, ii reprezinta pe sine. O sa observi ca micutul va prefera sa foloseasca culoarea cea mai des intalnita. Roz-rosu la fetite si albastru la baietii. Micutii transpun realitatea pe care o percep in desenele lor. Daca vrei sa patrunzi tainele desenului analizeaza daca are o ordine a lui proprie, daca are un anume soi de echilibru. Acest echilibru inseamna uneori doar a desena ceva in mijlocul paginii, care se traduce prin – eu sunt centrul univesului!, ceea ce este perfect adevarat”, afirma Roselin Davido.

Operele de “arta” la cinci ani

La acesta varsta copiii sunt interesati sa-si proiecteze propria imagine in desenele lor, sau de lucrul care ii intereseaza cel mai tare. Daca baietii vor fi preocupati de a schita masina tatalui, fetitele vor fi dornice sa creioneze mutrite de fetite, dar nu vor uita sa puncteze cerceii sau bratara de la mana.

Caracteristic la aceasta varsta este faptul ca micutul va renunta imediat la desenul lui, daca greseste, sau daca ceea ce deseneaza nu se potrtiveste cu ceea ce isi imagineaza. Acceptati aceasta risipa de hartie. Este un mod in care copilul isi exerseaza perseverenta, ambitia, dorinta de a reusi ceea ce si-a propus. Desenele la acesta varsta sunt deziderate, si uneori exprima frustrari. Un baietel de cinci ani si ceva desena mereu rachete, toate in pozitia de lansare. Micutul era <victima> fratelui lui mai mare, care il domina. In desene, cel mic, era liderul, era racheta… ”, explica Roselin Davido.

                     

“Pe de alta parte copilul va pune in desenele lui ceea ce isi doreste sau ceea ce il deranjeaza. O fetita desena mereu mutrite, carora le facea doi dinti vizibili si galbeni. Micuta avea dinti stricati si aceasta era un motiv de stres pentru copil, care se exterioriza prin desenele ei”, afirma Roselin Davido.

Desene adevarate, la sase ani

Dupa sase ani, copilul va descoperii lumea fantastica a desenelor sale. Si daca a fost ajutat si stimulat sa faca asta este cu atat mai bine, sustine Roselin Davido. Copilul poate reda miscarea, desenele nu mai sunt statice. Se poate vorbi de compozitii, de imagini complexe.

                  

De cele mai multe ori copilul va pune in desenele lui ceea ce la marcat la maxim in respectiva perioada. Un spectacol de circ, o vizita la zoo, un drum la bunici. La acesta varsta copii adora sa deseneze case – este o altfel de reprezentare a propriei persoane, a univesului lor, a locului in care sunt protejati si aparati –  copaci si, mereu, in toate desenele, un soare mare si foarte sclipitor. Si copacii si soarele sunt reprezentarea binelui din ei, al optimismului si inocoentei copilului de sase-sapte ani, lipsit de griji, iubit si bine ingrijit. Pe de alta parte este perioada in care pot apare scene violente, daca acestea au fost traite, acasa, pe strada sau vazute la televizor” explica psihologul Roselin Davido. Acesta este unul din motivele pentru care pana la doi ani televizorul este daunator copiilor.

Concluzii

-Nu trece niciodata cu vederea desenele copilului tau.
-Indeamna-l sa deseneze, pentru ca acesta este un mod util, complex si complet de exprimare.
-Nu ezita sa ceri sfatul unui specialist atunci cand ceva din desenele copilului tau iti atrage in mod special atentia. Mai bine sa fi exagerata decat sa lasi sa iti scape lucruri esentiale
-Vorbeste cu micutul tau despre desenele lui. Vei afla lucruri noi despre copilul tau. Intreaba-l ce a desenat, intra in joc alaturi de el si vei fi uimita de ce lume fantastica vei descoperii – copilaria!

(desenle din text sunt originale :) )

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!