Fără nicio îndoială, cea mai mare bucurie a verii pentru cei mici este bălăceala. La mare sau la piscină, zbenguiala în apă reprezintă distracția supremă a copiilor în timpul vacanței. Însă copii pot fi expuși diverselor infecții care pot afecta pielea. Iată recomandările Amaliei Anghel, medic specialist dermatovenerologie, doctor în științe medicale.
Cele mai frecvente afecţiuni ale copiilor, apărute vara, la mare sau piscine, sunt reprezentate de reacţiile acute de tip eczematizare/iritare (innrosire localizată a pielii), uneori induse de substanţele chimice dezinfectante conţinute în apă de piscină, reacţii tipice datorate sudoraţiei excesive, exacerbarea unor pusee de atopie sau chiar manifestări infecţioase: bacteriene (foliculite), virale, precum veruci vulgare, molluscum contagiosum sau chiar fungice. Nu trebuie să neglijăm reacţiile solare de tip imun/allergic (fotodermatoze) sau chiar arsura solară, o prezenţă frecventa chiar şi în zilele noastre, în condiţiile neutilizarii/utilizării necorespunzătoare a fotoprotecţiei. De asemenea ne putem confrunta cu leziuni eritematoase punctiforme, uneori cu reactive locale exagerate, induse de înţepăturile de insecte, sau chiar reacţii alimentare de tip alergic, datorate alimentaţiei dezorganizate şi necontrolate.
►Citește și Hidratarea bebeluşilor pe timpul verii. Recomandările specialistului
Care sunt factorii care determină apariţia lor?
Principala cauză este reprezentată de expunerea necontrolată la soare, în timpul orelor de vârf (11-17) lipsită de fotoprotecţie, asociată fiind scăderea imunităţii locale indusă de supraexpunerea la solare. Aceasta din urmă este responsabilă de posibilele reacţii de tip infecţios, descrise anterior, ce pot apărea în aceste condiţii. Nu trebuie să neglijăm arsura solară apărută în copilărie, ce predispune la apariţia melanomului malign, pentru copii ce prezintă factori de risc (prezenţa a numeroase aluniţe dispuse la nivelul întregului corp), risc ce se menţine pentru întreaga viaţă! Există, aşa cum am menţionat anterior şi o serie de alţi factori iritanţi sau alergizanti pentru tegumentului copiilor precum substanţele chimice dezinfectante prezente în apă de bazin, sau alergeni alimentari, în condiţiile nerespectării meselor organizate şi controlate.
Afecţiunile se pot agrava, dacă nu este oprit factorul declanşator şi nu se urmează un tratament corespunzător acestora, într-un timp cât mai scurt. Tratamentul trebuie instituit de către medicul specialist, după evaluarea clinică a leziunilor pielii, eventual testări biologice curente sau specifice. O mare parte dintre aceste leziuni sunt URGENŢE medicale şi copilul trebuie prezentat medicului în cel mai scurt timp!
Măsuri de prevenire
Se impun măsuri generale de igienă corporală şi evitarea factorilor ce pot conduce la apariţia acestor afecţiuni. Se recomandă evitarea fotoexpunerii prelungite în orare necorespunzătoare (11-17), aplicarea filtrelor de protecţie solară cu factor crescut (SPF 50) cu 20-30 minute înaintea părăsirii camerei, reaplicarea acestora la fiecare 2-3 ore şi după fiecare ieşire din apă, evitarea folosirii articolelor vestimentare recent cumpărate, fără a fi spălate în prealabil, evitarea folosirii articolelor de îmbrăcăminte, a prosoapelor şi a încălţămintei altor copii, pentru a fi prevenit riscul transmiterii unor afecţiuni prin contact. În cazul apariţiei unei alergii alimentare, se impune un regim strict, cu evitarea alimentelor conservate, prăjite, dulciurilor, băuturilor acidulate, etc..
Cum trebuie să reacționeze părinții?
Iniţial, copilul trebuie scos din mediul în care a avut loc reacţia cutanată. Astfel, în caz de arsură solară, acesta nu se va mai expune la soare, până la dispariţia simtomatologiei locale. În cazul reacţiilor cutanate produse de expunerea la diverse substanţe chimice dezinfectante din apă de bazin, acesta se va spăla(dusă) imediat după ieşirea din bazin iar în cazul apariţiei reacţiilor alimentare alergice, copilul v-a urma un regim alimentar strict şi controlat. Toate aceste măsuri trebuiesc întărite de vizită la medicul de specialitate pentru un tratament corespunzător afecţiunii.
Părinţii trebuie să evite folosirea leacurilor băbeşti, deoarece acestea pot să agraveze leziunile cutanate, ducând la prelungirea vindecării, uneori la exacerbări ale simptomatologiei precum şocul anafilactic, situaţie ameninţătoare de viaţă.
Trebuie apelat la medicul specialist imediat după apariţia simtomatologiei/leziunilor locale, deoarece un tratament corect, instituit la timp, conduce către remiterea rapidă, fără urmări a acestora.