Din ce in ce mai multi parinti prefera programele after school in locul bonelor sau a bunicilor.
After school, dupa cum ii spune si numele, este un program de activitati efectuate dupa terminarea scolii. Programele de after school se deosebesc intre ele prin grila de activitati abordate, insa au cateva puncte comune: copiii in general mananca de pranz aici, isi fac temele si se joaca.
Cum se desfasoara
Daca ai optat pentru un program after school, copilul va fi preluat la terminarea orelor de un cadru didactic si va fi condus la clasa de after school unde se vor desfasura activitatile.
Programele de after school se termina intre orele 16.00 si 19.00 in functie de oras, scoala si tip de program.
Ca orice mama, te intrebi ce avantaje si ce dezavantaje are un astfel de program. Bineinteles ca aspectul practic atarna cel mai tare in balanta (ai unde sa il lasi pana cand iesi de la serviciu) insa mai exista si alte argumente pro si contra care iti pot influenta decizia.
Pro
- In cadrul programelor de after-school activitatile sunt de obicei variate. Copiii deseneaza, isi fac lectiile, se joaca, uneori au activitati sportive sau chiar dorm.
- Isi petrec timpul alaturi de alti copii, in loc sa stea la bunici in fata televizorului sau a tabletei.
- Mananca in general bine, avand servicii de catering aprobate de unitatea de invatamant.
- Isi fac lectiile alaturi de profesori. Asta mi se pare unul dintre cele mai puternice argumente pentru un after school. Acasa parintii ajung de cele mai multe ori obositi si tracasati, iar lectiile copiilor devin o corvoada si pentru ei si pentru copii.
- Poti sta linistita ca in orele de after-school copilul este supravegheat.
- Orele petrecute aici contribuie la dezvoltarea intelectuala armonioasa a copilului.
Daca ar fi numai puncte pozitive, probabil ca ne-am inghesui cu totii sa ii dam pe cei mici la after-school. Dar sunt si opinii contra.
Contra
- Pentru copiii mici poate fi un efort prea mare si o risipa mare de energie. Temele facute imediat dupa luarea mesei pot fi obositoare pentru copii care prefera sa se joace si abia dupa amiaza sau seara sa isi faca lectiile. Copiii sunt pur si simplu obositi.
- Deoarece au alt cadru didactic decat la clasa este posibil sa li se explice diferit modul de rezolvare al unei probleme decat la clasa.
- Programele de after-school sunt scumpe. Costa intre 500 si 900 de lei in general si foarte multi parinti nu isi permit sa dea lunar aceasta suma de bani.
- Ii supune si mai tare pe copii unui sistem riguros, cu ore si program fix. Nu toti copiii se adapteaza acestui tip de program, iar pentru unii este prea devreme inceperea unui astfel de program.
- Parintii pierd contactul cu evolutia scolara a copilului. Nu sunt putini parintii care stau linistit ca cel mic si-a facut lectiile deja si nu ii mai verifica caietul de teme sau nu il mai intreaba lucruri legate de scoala.
Citeste si pregatirea pentru scoala in ultimele zile de vacanta.
Activitati after school
Programele de activitati devin din ce in ce mai variate odata cu suma mai mare platita. Programul de baza consta in activităţi recreative si lecţii, uneori dormit daca locatia permite. Se serveste si masa, de obicei la un restaurant din apropiere sau cu catering.
Programele mai avansate includ activitati sportive, activitati recreative ai complexe, ore de teatru, ore de dezvoltare personala, ore de limbi straine.
Pretul unui astfel de program poate fi crescut de ora la care parintele vine sa isi ia copilul acasa, cu cat mai tarziu, cu atat mai scump, deoarece este platit timpul cadrelor didactice.
Tu ce parere ai? Daca ai experienta cu un astfel de program sau te gandesti sa il trimiti pe cel mic la un astfel de program, impartaseste-ne gandurile tale.
Sursa foto: hepta.ro