Agresiunea. Cum sa faceti fata muscatului, lovitului, si altele
Oricat de socant ar putea parea, comportamentul agresiv este o parte normala a dezvoltarii copilului. Motivele unui asemenea comportament sunt: limbajul inca nedezvoltat suficient, dorinta de a fi independent, incapacitatea de a-si controla impulsurile. Faptul ca la aceasta varsta este normal acest fel de comportament nu inseamna ca trebuie sa il ignorati. Invatati copilul ca acest fel de comportament este inacceptabil si aratati-i alte metode de a-si exprima sentimentele.
Ce puteti face?
Aratati-i care sunt consecintele comportamentului lui.
La aceasta varsta copilul nu poate inca sa empatizeze cu o situatie sau o persoana, asa ca nu incercati sa ii explicati rezonabil, pentru ca nu va intelege. In cazul in care musca, loveste cat timp este la joaca, luati-l din locul respectiv si stati impreuna pe margine. Explicati-i ca va putea sa se joace din nou atunci cand nu ii va mai lovi pe ceilalti. In acest fel va intelege care ar putea fi consecintele comportamentului sau.
Fiti calm. Daca tipati sau il loviti nu veti avea nici un succes in a-l dezvata sa loveasca. Mentinandu-va calmul poate fi primul pas in a-l invata sa-si controleze furia.
Trasati limite clare. Nu il lasati sa fie agresiv. Imediat ce ati sesizat nu il mai lasati sa se joace, pentru o scurta perioada de timp.
Incercati sa reactionati de fiecare data la fel, chiar si in public. In acest fel va sti la ce sa se astepte cand loveste sau cand musca pe cineva. Invatati-l ca exista alternative. Dupa un asemenea episod de furie, de indata ce s-a calmat incercati sa reconstituiti impreuna ce s-a intamplat. Asigurati-l ca este normal sa fie furios, dar nu trebuie sa isi axprime in acest fel sentimentele. Invatati-l alternativa - sa vorbeasca cu el care il enerveaza sau sa ceara ajutorul unui adult.
Invatati-l sa isi ceara scuze dupa ce a lovit pe cineva. La inceput scuzele vor fi nesincere, dar va invata lectia. In cele din urma isi va insusi obiceiul sa isi ceara scuze dupa ce va lovi pe cineva. Incercati sa nu vedeti numai lucrurile rele pe care le face copilul, laudati-l de fiecare data cand face un lucru bun: cand cere voie, cand isi astepta randul. In timp va intelege ce efect au cuvintele.
Limitati timpul pe care il petrece in fata calculatorului. Desenele animate si unele programe pentru copii ar putea fi un exemplu de agresiune. Incercati sa monitorizati programele pe care copilul le urmareste , mai ales daca l-ar putea indemna la violenta. Academia Americana de Pediatrie recomanda interzicerea accesului la televizor a copiilor sub 2 ani.
Daca aveti un copil plin de energie oferiti-i posibilitatea sa se joace, in special afara, pentru a se linisti, eventual a obosi, pentru ca altfel va va teroriza.
Daca vi se pare ca aveti un copil care ii infricoseaza sau sperie alti copii, daca este suparat sau agresiv in majoritatea timpului si eforturile dumneavoastra de a-i schimba comportamentul sunt ineficiente, nu ezitati sa va adresati pediatrului, poate va va recomanda un psiholog.