Sari la conținut

Agresivitatea copilului

Parintii se sperie de agresivitatea copilului si vad in asta un semn rau. Nu e! Agresivitatea este un comportament normal pe care copilul trebuie sa-l experimenteze pentru ca doar asa o sa-l inteleaga si o sa-l poata gestiona.  

Exista doua forme de agresivitate. Directa, cand copilul trage un pisoi de coada, loveste cu piciorul, isi bate si musca parintii sau pe alti copii, sparge jucarii sau rupe paginile cartilor de povesti. Exista si o agresivitate indirecta care inseamna refuzul de a-si asculta parintii, refuzul de a raspunde la solicitarile acestora, uneori in mod violent prin tipete sau proteste.

Francoise Dolto este una dintre personalitatile de renume ale psihanalizei  franceze. Dolto a fost o somitate in ceea ce priveste psihologia copilului, fiind unul dintre cei care a adus o abordare noua problemelor legate de dezvoltarea copiilor. In cartea sa "Cand apare copilul", Dolto analizeaza si gaseste solutii si pentru agresivitatea copilului si modul in care aceasta manifestare trebuie inteleasa, gestionata si educata.

Dolto spune ca furia si agresivitatea copilului nu trebuie reprimata ci trebuie expusa, inteleasa si controlata, iar parintele trebuie sa-i ofere copilului alternative la gesturile agresive.

Cauzele agresivitatii


Lipsa de atentie din partea parintilor. Un copil care nu vorbeste sau abia incepe sa vorbeasca incearca sa atraga atentia parintilor, uneori prea ocupati, prin gesturi considerate normale pentru varsta lui: loveste, trage, impinge, arunca, musca etc. Faptul ca un astfel de gest este urmat aproape intotdeauna de o reactie il determina pe cel mic sa-l foloseasca ori de cate ori vrea sa fie bagat in seama.

Posesia unei jucarii. Un copil este posesiv cu jucariile lui, dar si cu cele care nu ii apartin. Daca cineva indrazneste sa ii ia jucaria, cel mic devine violent, tipa, i-o smulge din mana si, daca "adversarul" nu cedeaza, nu ezita sa fie agresiv. Plange, tipa, loveste.

Frustrarea. Frecvent, adultii le pot provoca frustrari celor mici prin limitarea independentei. Un copil care abia merge, care nu intelege multe lucruri, dar care vrea sa exploreze totul in jurul lui se simte frustrat, presat daca i se impune sa faca ce ii zice parintele. Adica, exact opusul dorintei lui. Jucariile inutile sau pe care copilul nu le intelege pot fi si ele un motiv de frustrare pentru copil.

Chiar daca nu vorbeste, bebelusul copiaza violenta din jur. El o percepe ca fiind o forma de exprimare pentru ca nu are capacitatea de a face diferenta intre bine si rau.

Frica. Sentiment normal, frica devine generatoare de agresivitate in cazul in care copilul nu primeste dragostea si atentia de care are cu adevarat nevoie.

Dolto spune ca cea mai buna alternativa prin care o are un parinte poate a gestiona agresivitatea copilului este acea de a-i transmite acestuia ca ii intelege sentimentele: furia, frica, frustrarea si ca atentia parintelui este concentrata asupra lui.

Al doilea pas este acela de a-l incuraja pe copil sa-si exprime agresivitatea intr-un mod acceptabil. "Nu-l lovim pe prietenul nostru, Mihaita, dar putem alerga impreuna cu Mihaita sa vedem cine castiga!". Redirectionarea furiei, a frustrarii catre o activitate pozitiva sau lipsita de agresivitate si violenta este mereu o buna solutie.

"Nu certa niciodata un copil care este agresiv. Ignora-l, dar nu-l certa. Parintele este exemplul principal pentru copil, iar copilul isi copiaza parintele din primele luni de viata. Un parinte care se aprinde repede, care tipa si isi agreseaza verbal si fizic copilul trebuie sa se astepte la aceleasi reactii din partea acestuia, fata de el si fata de alti copii", spune Dolto.

Aceasta mai sustine ca pedepsirea copilului pentru agresivitate nu o sa faca decat sa amplifice pornirile copilului. Solutia este eliminarea factorilor care provoaca agresivitatea in paralel cu gestionarea instinctelor agresive pe care copilul la dezvolta. Importanta este atitudinea promta si consecventa a parintelui, oscilatiile acestora anuland orice tentativa de a-l aduce pe copilul agresiv pe calea cea buna.

Citeste si:
Cum controlezi furia copilului
De ce este copilul tentat sa isi loveasca parintii?
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!