Copiii sunt speriati de injectii si refuza de multe ori sa fie vaccinati sau sa primeasca injectii.
Se pare ca cei mai multi dintre oameni capata fobia fata de ace intre 4 si 6 ani. Este varsta la care copiii sunt mai expusi fricilor legate de integritatea corporala, dar este si varsta la care sunt mai expusi injectiilor (mai ales datorita vaccinurilor). Daca se instaleaza, fobia fata de ace se va transmite si la varsta adulta: se poate diminua sau poate deveni greu de gestionat.
Ca sa eviti instalarea acestei fobii, este bine sa actionezi inca din primii ani de viata ai copilului. Este important sa ii spui inainte de a merge la medic la ce sa se astepte. Creeaza-i o imagine de siguranta, in care tot ceea ce i se va intampla este pentru binele lui. Daca te va intreba daca il va durea, nu minti dar foloseste cuvinte pozitive. In plus, iata 5 sfaturi prin care il vei ajuta sa depaseasca frica de injectii.
Explica-i ca injectiile ii fac bine
Este foarte important sa ii explici ca injectiile il protejeaza impotriva bolilor. Foloseste un limbaj simplu si la obiect. Spune-i ca in cazul in care nu va face injectiile poate face boli complicate, care dureaza mult si sunt insotite de febra si dureri.
Spune-i pe scurt adevarul
Nu ii spune ca va face injectii cu mult timp inainte de a se intampla asta. Cu cat are timp mai mult sa se gandeasca, cu atat va deveni experienta mai grea si complicata. Dar daca te intreaba ce se va intampla la medic, spune-i adevarul. In general este bine sa ii zici in ziua in care mergi la medic ca va face o injectie.
Citeste si cum nu trebuie sa fie un medic pediatru.
Tine-l preocupat
Cartile, muzica si jocurile video il vor tine preocupat si ii vor lua mintea de la injectia pe care urmeaza sa o faca. Cred ca niciodata nu si-a gasit un rol mai bun o tableta sau un telefon decat a tine un copil concentrat si linistit. Ma gandesc la copilaria mea in care atarnam pe bancutele cu grilaj de lemn in fata unui cabinet si tintuiam cu privirea mozaicul de pe jos in timp ce ascultam plansetele celorlati copii din cabinet. Si la cat de incet se scurgeau minutele pana la injectie, timp in care imi faceam cele mai negre scenarii si inima imi bubuia in piept. Gata, copiii nostri sunt prinsi cu joaca si nu mai trebuie sa treaca prin asta.
Fa-l sa se simta confortabil
Tine-l in brate sau langa tine intr-o pozitie confortabila cand face injectia. Il poti lasa sa te imbratiseze sau se uite la tine cand face injectia. Importat este sa il faci sa se simta in siguranta. Niciodata sa nu il tii cu forta, mai ales dupa 18 luni. Medicii si asistentele sunt destul de experimentate incat sa il faca pe copil sa stea linistit. Daca il tii cu forta o sa asocieze mereu injectiile cu ceva rau, facut impotriva vointei lui.
Rasplateste-l la sfarsit
Dupa ce totul a trecut, rasplateste-l cu ceva ce ii face placere: o iesire la restaurant, o inghetata sau o zi in parc. Fac tot ce poti ca sa schimbi experienta in ceva placut si vei vedea beneficiile pe termen lung. Copilul va asocia ziua injectiei cu iesirea la restaurant si sentimentele negative se vor sterge. Si, de asemenea, lauda-l pentru curajul lui si povesteste si altora despre cat de curajos a fost la medic.
Sursa foto: hepta.ro