Sari la conținut

Alergia bebeluşului la animale. Cum o recunoaştem

Alergiile reprezintă o reacţie imună la o substanţă din mediul înconjurător, numită alergen. Atunci când bebeluşul alergic intră în contact cu un alergen – fie tactil, fie prin respiraţie, alimentaţie sau injectabil – organismul lui îl identifică în mod eronat ca pe un invadator, şi atunci, în apărarea lui, elimină histamine şi alte peste 40 de substanţe chimice, pentru a-l eradica.

În acele momente, histamina inflamează nasul și căile respiratorii, iar celelalte substanțe chimice provoacă simptome precum: curgerea nasului, lăcrimarea ochilor, strănut și semne specifice astmului, 

Mai mult, atunci când alergenii intră în contact cu piele bebelușului, pot produce urticarie. Orice fel de animal – inclusiv câinii, hamsterii, porcușorii de Guineea și, în mod special, pisicile – pot cauza o reacție la un copil alergic.

► Citeşte şi 5 remedii naturale pentru alergii

Din păcate, copilul îşi poate manifesta alergia faţă de animalul de companie şi când acesta nu este în casă. „În cazul expunerii cronice, simptomele, odată manifestate, persistă zile bune după dispariţia animalului”, explică specialiştii.

Citeşte şi Alergiile de primavară – tipuri, simptome și remedii

Alergia bebeluşilor la animale. Cum îţi dai seama că bebe este alergic

Simptome:

  • mâncărime
  • ochi înlăcrimați
  • iritații
  • curgerea nasului
  • strănutul sau tusea  

Alergia bebeluşilor la animale. Cum se diagnostichează o alergie?

Adesea, alergia se diagnostichează cu ajutorul unui test de piele. Acesta presupune injectarea sau aplicarea unor cantități mici de alergeni obișnuiți în/pe pielea bebelușului, pentru a vedea cum reacționează. Din nefericire, rata rezultatelor negative este destul de mare în privința testelor efectuate la bebeluși de sub 18 luni, din două motive: pielea bebelușilor nu a atins stadiul de completă maturitate (care ar putea face ca testul să dea un rezultat negativ) sau alergia suspectată nu este complet dezvoltată la momentul testului. 

Alergia bebeluşilor la animale. Tratament

Din păcate, nu există tratament în cazul alergiilor la animale. Dacă bebelușul este alergic la vreun animal de casă, singura soluție sigură este să renunțați la animal. Dacă doriţi tratament, consultaţi specilistul. Probabil el va recomanda antihistaminice și decongestionante.  Multe dintre noile medicamente contra alergiilor, precum Zyrtec și Claritin au mai puține efecte secundare decât alte produse ce se găsesc în farmacii. Deşi aceste medicamente nu se dau copiilor cu vîrsta de sub 2 ani, pediatrul le poate recomanda bebelușului cu o doză redusă, dacă el consideră ca este necesar.

Sursa foto: Free pik
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!