Vitamina B12 este responsabilă de oferirea mai multor beneficii pentru organismul uman. Ea este crucială pentru funcționarea optimă a creierului și a sistemului nervos. De asemenea, vitamina B12 ajută la formarea globulelor roșii din sânge și ajută la reglarea ADN-ului.
Vitamina B12 o găsim preponderent în laptele de vacă și în ou și este bună pentru multe aspecte ce au legătură cu sănătatea noastră, cât și a copiilor noștri.
Iată care sunt proprietățile vitaminei B12:
- Întărește sistemul imunitar
- Reduce alergiile
- Previne anemia
- Ajută la prevenirea problemelor digestive
- Ajută la întărirea sistemului nervos
- Protejează inima
Unele persoane pot avea deficit de vitamina B12, din cauza faptului că nu includ în dietele lor suficiente alimente bogate în această vitamină.
► Citeşte şi: Magneziul la copii – importanța, sursele din alimente și suplimente
Alimentele care sunt bogate în vitamina B12 includ:
- Peștele și fructele de mare
- Ouăle
- Produsele lactate (lapte, iaurt, brânzeturi)
- Carne de vită, de porc și din păsările de curte.
Copiii care sunt alergici la proteina din lapte de vacă și ou trebuie, totuși, să-și ia vitamina B12 din alte alimente precum: alimente alternative de origine vegetală la produsele lactate, cereale bogate în vitamina B12 pe care să le consume la mic dejun, etc.
Cu toate acestea, dacă în urma analizelor copilul încă are deficit de vitamina B12 în corp, poți lua în considerare suplimentele alimentare cu această vitamină. Aceste suplimente sunt recomandate în special persoanelor vegane.
► Citeşte şi: Alimentatia copilului cu imunitate scazuta
Deficitul de vitamina B12 poate declanșa următoarele simptome:
- Anemie
- Dificultăți de mișcare și slăbiciune musculară
- Constipație
- Lipsa poftei de mâncare
- Oboseală
- Pierderi de memorie
Doza zilnică de vitamina B12 recomandată în funcție de vârstă:
- Pentru sugari (0-6 luni): 0,4 micrograme
- Pentru bebeluși (7-12 luni): 0,5 micrograme
- Pentru copii mici (1-3 ani): 0,9 micrograme
- Pentru copii cu vârsta între 4-8 ani: 1,2 micrograme
- Pentru copiii cu vârsta între 9 și 13 ani: 1,8 micrograme.
► Citeşte şi: Gustări sănătoase, care promit să crească imunitatea copilului