Alimentatia este mereu esentiala cand este vorba despre dezvoltarea copiilor, pentru ca o alimentatie normala si, mai ales corecta, este temelia unei bune dezvoltari atat fizice, cat si psihice a copilului. In plus perioada intre unu si trei ani este vitala in ceea ce priveste o dezvoltare armonioasa, alimentatia copilului fiind cheia de bolta.
Alimentatia corecta in intervalul de varsta d ela 1 la 3 ani, dar nu numai in aceasta perioada favorizeaza dezvoltarea creierului, a intelectului si amelioreaza starea functionala a sistemului nervos si sporeste rezistenta organismului fata de diferite boli. Cantitatea insuficienta si calitatea inferioara a hranei are efecte imediate si pe termen lung negative asupra dezvoltarii fizice si neuropsihice a copiilor.
In intervalul de varsta de la 1 la 3 ani copiii au nevoi nutritive speciale. Ei au nevoie indeosebi de proteine animale, care asigura un nivel înialt al sintezei proteinelor in tesuturile organismului in crestere.
Alimentatia copilului intre 1 si 3 ani trebuie sa cupinda un aport de proteine cu valoarea biologica mare ceea ce inseamna consumul de alimente de origine animala cum sunt: laptele (500-600 ml/zi), branzeturile (15 g/zi), ouale (cate 1 ou la 2-3 zile, pana la un ou pe zi), carne de pasare, de vita si peste (30-45 g zilnic).
Copilul are nevoie zilnic de proteine vegetale care prvin din paine si alte derivate de cereale. Leguminoasele uscate (fasolea, mazarea, lintea) sunt necesare copilului dupa varsta de 2 ani sub forma de supe, pireuri.
Grasimile animale vor fi servite sub forma de galbenus de ou, unt, smantana, frisca, iar din cele vegetale se va folosi uleiul de soia, de porumb, de floarea-soarelui in cantitati mici. In acest interval de varsta nu este recomandata slanina si untura si nici carnea de porc.
Aportul de glucide va fi asigurat prin consumul de fructe, legume, paine, fainoase (gris, orez, taitei, fidea, pesmeti), zahar si alte dulciuri concentrate (miere, dulceata, gemuri, peltea). Copilul trebuie sa primeasca 70 g/zi de paine si alte fainoasele pana la 40 g/zi. Legumele (morcov, sfecla, cartofi, dovleac, dovlecei, conopida, rosii) se vor da in cantitatea de 300 g/zi, iar fructele - 150g/zi. Zaharul si dulciurile concentrate (nu mai mult de 30-35 g/zi), de preferat adaugate in diferite preparate.
Un detaliu foarte important este rutina orelor de masa. Se vor respecta cu strictete orele de servire a mesei pentru formarea reflexelor secretorii digestive. In intervalul 1-3 ani ideale sunt 5-6 mese pe zi echilibrate nutritional.
Citeste si:
Alimentatia copilului intre 12 si 36 de luni