Dacă vrei ca micuțul tău să aibă o dietă echilibrată și sănătoasă, este important să ai în vedere un meniu săptămânal pentru el. În perioada copilăriei este esențial să-i asiguri prichindelului tău un aport optim de nutrienți, pentru a promova creșterea și dezvoltarea copilului. În caz contrar, unele funcții fiziologice ar putea fi afectate și, astfel, ar putea crește riscul apariției bolilor.
Este important să-i oferi copilului obiceiuri alimentare sănătoase în primele etape ale vieții. Astfel, este mai ușor să întreții pe viitor aceste obiceiuri alimentare.
Ce ar trebui să conțină un meniu săptămânal pentru copiii de 6-12 ani?
Unul dintre principalele aspecte de luat în considerare atunci când planifici un meniu săptămânal pentru copilul tău este aportul de proteine din dieta micuțului.
Potrivit unui studiu publicat în Annals of Nutrition & Metabolism, în timpul copilăriei, este important să crești consumul de proteine, deoarece proteinele sunt nutrienți esențiali pentru creșterea și dezvoltarea copilului.
Cel puțin jumătate din proteine trebuie să fie de origine animală. În mod ideal, proteinele ar trebui consumate împreună cu acizi grași, precum omega 3 care este prezent în pește.
► Citește și: Alimente bogate în potasiu, pentru copii
În ceea ce privește vitaminele și mineralele, de obicei, există deficiențe la copii. În acest sens, cel mai bine este să crești sursele de vitamina C din dieta copilului, deoarece s-a demonstrat că acest element îmbunătățește funcția sistemului imunitar.
► Citește și: Importanța vitaminei C în dieta copilului
O altă vitamină esențială este vitamina D și poate fi obținută din alimente (pește, produse lactate și ouă) sau din expunerea regulată la soare. care este prezent în pește.
► Citește și: Beneficiile vitaminei D pentru sănătatea copiilor
Ce conține meniul săptămânal al copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani?
LUNI
Mic dejun: toast cu roșii și carne de curcan + o porție de fructe și nuci
Prânz: pui la cuptor cu cartofi dulci și broccoli
Gustare: iaurt și ciocolată neagră
Cină: carne de urcan cu legume.
MARȚI
Mic dejun: fulgi de ovăz cu iaurt
Prânz: somon la grătar cu ardei și quinoa
Gustare: fructe
Cină: omletă cu ciuperci
MIERCURI
Mic dejun: toast cu avocado și curcan + o porție de fructe
Prânz: salată de legume cu brânză proaspată
Gustare: clătite cu fulgi de ovăz și unt de arahide
Cină: pește la grătar cu ardei și ciuperci
JOI
Mic dejun: cremă de branza cu fulgi de ovaz și nuci
Prânz: quinoa cu ton și legume
Gustare: fructe
Cină: carne tocată și legume sotate
VINERI
Mic dejun: toast cu unt de arahide și banane, iaurt cu migdale
Prânz: pește la grătar cu fasole și cartofi fierți
Gustare: ciocolată neagră, felii de brânză
Cină: ouă cu quinoa și roșii felii
SÂMBĂTĂ
Mic dejun: iaurt cu nuci și ananas
Prânz: orez cu legume
Gustare: iaurt
Cină: omletă franțuzească umplută cu spanac
DUMINICĂ
Mic dejun: brioșă din fulgi de ovăz, fructe, iaurt
Prânz: carne tocată și legume
Gustare: ciocolată neagră
Cină: Salată de ton și brânză proaspătă