Sari la conținut

Alivenci cu miere si nuca

Alivencile sau placinta cu malai sunt un fel de amintiri din copilarie. Bunica le facea des, dar niciodata suficiet de des penru poftele mele. Am luat reteta din caietul cu retete al bunicii si o impart cu voi. Copiilor o sa le placa, in plus fiind si o solutie de desert lipsit de gluten si sanatos.

Pentru o tava de aragaz obisnuita ai nevoie de un litru de lapte, 300 de grame de malai cat mai fin macinat, 300-400 de grame de branza dulce, 200 de grame de branza sarata (putin sarata - dar se poate si fara), 150 de grame de smantana, 100 de grame de unt, cinci oua, 100 de grame de zahar, coaja de lamaie. Iti mai trebuie mere de albine si cateva linguri cu nuca macinata.

Se pune laptele la fiert si cand clocoteste se pune malaiul si se amesteca bine pana rezulta o mamaliga moale. Da deoparte si adauga untul. Adauga zaharul si coaja de lamaie. Amesteca bine si lasa sa se racoreasca. Adauga branza si smantana. Adauga si branza sarata si la final galbenusurile unul cate unul, amestecand dupa fiecare. Bate spuma albusurile cu un praf de sare. Combina branza cu mamaliga si amesteca, iar la final adauga albusurile batute spuma.

Unge tava cu unt (in strat gros) si rastoarna amestecul. Niveleaza-l si coace-l pentru 30-40 de minute la foc potrivit, in cuptorul bine incins.




Cand placinta cu malai este gata se taie in patrate. Se servesc cu miere de albine si nuci. Sunt bune si cu  smantana sau cu dulceata (de cirese amare sau de nuci), sau cu orice fel de sirop de fructe. Sunt bune si calde si reci.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!