Prieteni, există speranță în ceea ce privește dinții copiilor noștri! Acum 30 de ani, când am fost eu în focuri și suferințe cu dinții mei strâmbi, mama a întrebat medicul de ce au crescut dinții mei așa. Iar răspunsul a ușurat-o pe mama: ”genetica”. Departe de a fi ușurat, copilul Florina era confuz, căci nu prea vedea așa o familie dințoasă, în afară de o mătușă îndepărtată din partea mamei. Cât despre alternative la aparatele dentare nici vorbă de așa ceva.
Timpul a trecut repejor și azi o parte din munca mea se desfășoară în jurul mâncării. Dincolo de calorii, nutrienți și alte lucruri specifice, tocmai am descoperit online un medic pe nume Steven Lin,care susține că genetica e responsabilă, doar că prea puțin. În schimb, dietele moderne sunt principalul vinovat când vine vorba de dinții strâmbi.
Cartea lui se numește ”The Dental Diet” și se vinde pe emag aici. Părerea mea e că orice mamă ar trebui să o ia în seamă, ca să înțeleagă că nu e de glumă cu zahărul din bomboane, caramele și nici cu alte produse procesate. Cavitatea bucală e poartă de intrare pentru alimentele care ajung în intestin și care pot contrinui la formarea un microbiom sănătos și echilibrat. Prin urmare, un corp sănătos se poate forma cu ajutorul unei guri sănătoase. Sună un pic straniu, știu, dar e logic. Iar prea puțini dintre noi iau 100% în serios sănătatea orală, ca punct de plecare când vine vorba de sănătatea întregului organism. Asta face dr. Lin în cartea sa, analizează tradiții ancestrale, epigenetica, sănătatea intestinului și microbiomul, ca să dezvolte ulterior principii bazate pe alimentație într-o abordare holistică a sănătății, de sus în jos.
Și cum cu dr Lin nu am vorbit (momentan) pe această temă, am rugat-o pe dna dr. Anca Oltean să ne spună câteva cuvinte despre acest lucru, dincolo de ceea ce știm legat de zahăr, că e dăunător sănătății orale.
(...)
Citește mai mult pe florinabadea.ro