Stăteam întinsă pe șezlong și mă relaxam la soare, în timp ce mă uitam la trei copii mici, care se jucau lângă piscină. Deși purtau aripioare gonflabile, aveam senzația că unul dintre ei se va împiedica și va cădea în apă, așa că am început să-i privesc cu atenție, pentru că nu erau prea mulți adulți prin jur care să-i supravegheze.
Apoi, frica mea a devenit realitate și am fost martoră la incidentul care se petrecuse. Cel mai mic dintre băieței a alunecat și a căzut în apă. Am văzut un picior mic care flutura în aer, la câțiva centimetri deasupra apei. Am sărit de pe sezlong și am alergat cât de repede am putut la copilul care se îneca, sperând ca până să ajung eu la el, cineva să-l fi scos deja de acolo, dar nimeni nu a observat nimic.
Mi-au luat aproximativ 15 secunde să ajung la apă și am scos imediat copilul de acolo. I-am verificat rapid respirația, apoi a început să tușească și să scuipe apa.
Micuțul m-a luat apoi în brațe și s-a lipit de mine, deși nu mă cunoștea. Privirea lui de disperare deplină mă va urmări pentru totdeauna.
După ce copilul a sărit în brațele bunicului lui, frățiorul lui mai mare, în vârstă de 6 ani, care stătea pe marginea piscinei, mi-a spus: "Mulțumesc că mi-ai salvat fratele. Am încerat să-l ajut, dar nu am putut." Mă concentrasem atât de tare pe salvarea micuțului, încât nici nu observasem eforturile fratelui mai mare.
În timp ce mă gândeam la după-amiaza traumatică de la piscină, m-am dat seama de multe concepții greșite pe care le au părinții despre siguranța în apă și la înec, aceasta fiind principala cauză a deceselor copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 și 4 ani, potrivit Centrului de Cercetare pentru Prevenirea Înecului din Canada.
Este esențial să ai un plan de siguranță înainte de a merge la piscină sau la mare. Iată cele mai surprinzătoare lucruri pe care le-am învățat după acea după-amiază la piscină:
Nu-ți lăsa copilul singur în piscină, chiar dacă sunt multe persoane în jur
Mama copilului care aproape că s-a înecat în piscină era la câțiva metri distanță de micuț, dar cu toate acestea, nimeni nu l-a văzut.
„Când un copil se îneacă și există apă în căile respiratorii, el nu poate vorbi sau chema ajutor”, spune Barbara Byers, Directorul de Educație Publică al Societății de Salvare a vieții din Canada. Ea subliniază importanța de a fi pe deplin atent, atunci când supraveghezi copilul.
„Dacă faci altceva, nu ești concentrat 100%, nu poți observa în mod eficient dacă se întâmplă ceva.”
► Citește și: 9 sfaturi despre siguranța copiilor în apă, de la o mamă expertă în investigarea înecurilor
Câteva secunde de neatenție pot duce la o adevărată tragedie
Potrivit lui Byers, un copil se poate îneca în doar 10 secunde, deoarece apa din căile respiratorii îi inhibă capacitatea de a respira. Asta se poate întâmpla în timp ce te dai cu loțiune solară, în timp ce ești prins într-o discuție cu cineva sau în timp ce stai pe telefon.
„Nu poți să stai pe telefon sau să citești o carte și să supraveghezi în același timp, în mod eficient, copiii în apă”, spune Byers.
Ca orice abilitate, siguranța la piscină trebuie învățată
Byers îi încurajează pe părinți să-și înscrie copiii la lecții de înot de la vârsta de trei ani, astfel încât, atât copilul cât și părintele să învețe despre siguranța în apă și precauțiile de la înec. Ea spune că este imperativ să educăm copiii mici despre pericolele bazinelor și despre ce trebuie făcut dacă un alt copil este pe cale să se înece.
► Citește și: De ce sunt importante lectiile de inot
Indiferent de cât de mici sunt piscinele sau bazinele cu apă, ele nu sunt niciodată complet sigure
Pentru mulți dintre părinți este un șoc faptul că cei mici se pot îneca chiar și într-o cantitate mică de apă.
„Capul unui copil mic este disproporționat în raport cu corpul lui”, explică Byers. „Dacă îi intră capul în apă, îi va fi greu să-l ridice și, dacă nasul și gura unui copil sunt sub apă, apa îi poate intra în căile respiratorii și se poate îneca”, adaugă ea.
Când un copil se îneacă, nu te aștepta să strige "ajutor" și să-i vezi mâinile cum flutură în aer
Byers spune că, în general, înecul este mult mai silențios și mai subtil, decât orice alt accident. „Un copil care se îneacă, se scufundă în timp ce se luptă să rămână pe linia de plutire, așa că, de obicei se pare că mâinile lui arată de parcă ar încerca să urce o scară”.
► Citește și: Cum sa ii protejezi pe copii de inec
Ține obiectele cu roți departe de apă
Bicicletele, tricicletele sau rolele nu trebuie folosite niciodată în apropierea apei, deoarece copilul poate aluneca cu ușurință. Mai mult decât atât, greutatea acestor obiecte ar putea scufunda mult mai rapid copilul în apă.