Ambliopia, numita si boala “ochiului lenes”, se instaleaza atunci cand creierul nu mai primeste informatii de la unul din ochi. Acest lucru se poate intampla daca ochii bebelusului sunt orientati diferit sau nu vede bine cu unul din ei ori ceva ii impiedica vederea cum ar fi cataracta sau o pleoapa cazuta.
In jur de 3-6 procente din copii cu varsta pana in 6 ani dezvolta ambliopie. Tratamentul are success inainte de 5-6 ani, desi cercetarile arata ca si copii tratati mai tarziu isi pot reveni. Totusi, daca problema este ignorata pate duce la pierderea totala a vederii.
Cum sa recunosti aceasta afectiune?
Nu este atat de usor pentru ca bebelusii se pot descurca foarte bine chiar daca vad decat cu un ochi. Ochiul mai putin folosit va arata perfect normal chiar daca bebelusul nu vede cu el.
Doctorul copilului ar trebui sa ii faca frecvent teste pentru a vedea daca exista vreo problema.
Un simplu test pentru a depista o problema poti sa ii faci si tu acasa. Iata cum:
Cand bebelusul tau este interesat de un obiect, cum ar fi un ursulet de plus cu care te vei juca in fata lui, acopera-i unul din ochi. Observa daca urmareste obiectul. Apoi acopera celalalt ochi si repeta gestul, observandu-i privirea.
Daca vezi vreo diferenta sau daca ti se pare ca bebelusul foloseste mai mult un ochi decat celalalt, mergi la medic pentru un consult oftalmologic complet.
Metode de tratament
In primul rand trebuie sa rezolvi prolema de fond, fie ca e vorba de astigmatism, cataracta, etc.. Apoi creierul trebuie stimulat sa primeasca impulsurile de la ochiul afectat ceea ce va determina o imbunatatire a vederii.
Ochelarii nu vor imbunatai situatia, dimpotriva, un semn ca e vorba de aceasta afectiune este si faptul ca starea bebelusului se agraveaza odata cu purtarea ochelarilor. S-ar putea ca doctorul sa te sfatuiasca sa acoperi ochiul sanatos pantru a-l stimula pe cel la care vederea este mai slaba.
Articole relationate
Reacția Ministrului Sănătății după ce un băiat de 16 ani a murit la camera de gardă a Spitalului din Târgu-Jiu, fiindu-i refuzată operația
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că medicul chirurg de la Spitalul de Urgență din Târgu Jiu ar fi trebuit să opereze copilul de 16 ani care a...
Simptomele tusei convulsive la copii: Când ar trebui să te îngrijorezi?
Tusea convulsivă, numită și pertussis, este o infecție bacteriană extrem de contagioasă, care afectează în principal copiii. Deși boala poate debuta ca o simplă...
Enurezis nocturn. Când trebuie să consulți un medic? Semne că pipi-ul în pat poate fi un simptom medical
Enurezisul nocturn, cunoscut sub denumirea comună de „pipi în pat”, reprezintă o etapă frecventă în dezvoltarea copilului și, în majoritatea cazurilor, este o...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu