Ziua de astăzi, 1 Iunie, mi s-a părut cea mai potrivită să pun aici lista de mai jos, o listă a jocurilor cu care ne-am umplut – şi eu, dar şi alţii – copilăria. Este o listă scurtă cu jocuri pe care le-am iubit şi pe care le-am jucat zile în şir şi vacanţe la rând, cu (multe) jocuri pe care aş şti şi astăzi să le mai joc. Şi poate chiar ar trebui.
De jucat afară:
Leapşa; Leapşa pe cocoţate; Leapşa pe ouate; Capra; Capra mergătoare; Lapte gros; Şotron; Bambi; Melcul; Frunză; Elasticul; Coarda; Fata (sau V-aţi ascunselea); Poarca; Coiard; Regina pe furate; Încetu’ cu încetu se fabric-otețu’; Țară, țară, vrem ostaşi; Hoţii şi vardiştii; Lanţul; Flori, fete, filme sau băieţi, melodii şi cântăreţi; Am pierdut o batistuţă; Culori (sau Într-o călimară plină cu cerneală…), Statuile; Baba-oarba; Cuţitaşul.
Jocuri cu mingea – obligatoriu afară:
Ţările; Ratele şi vânătorii; Castelul (sau Şapte pietre); Pătrăţica; Tenis cu piciorul; 3; Diri-diri; Pase; Obligatea (la poarta de fotbal sau la coşul de baschet); Turul Franţei; 33; Badminton (pronunţat Begminton); Petanque.
De jucat în casă, în clasa:
Bambilici; Ping pong; Tomanap; Vaporaşe; Avioane; X şi 0; Bigi-bigi (sau Cinci în şir); Puncte (sau Go ţigănesc); Biscuitul (proununtie vernaculara Biscuitele); Spânzurătoarea; Skandergeg (pronunţat Skandamberg); Skanderbeg cu picioarele.
De jucat în casă sau oriunde:
Fripta; Bâza; Baza americană; Bambilici electronic; Hartie-foarfeca-piatra; Liniuţa; Calcatea; Fazan; Fazan american; Telefonul fără fir; Mimă; Yams; Camerun; Barbut; Arşice.
Jocuri erotice:
Înecată; Sticluţa.
Jocuri din comerţul socialist:
Şah; Table; Ţintar sau Moară; Nu te supăra, frate; Dame; Dame chinezeşti; Go; Scrabble; Piticot; Dacii şi romanii; Fotbal; Animale din continente; Roza vânturilor; File de istorie; Păcălici; Marocco; Bunul gospodar; Turism; Cine ştie… poezie!
Refuz să cred că micuţii de astăzi nu ştiu să se mai joace ca altădată. Poate nu joacă ei TOATE jocurile noastre, dar sunt convinsă că mai există – şi vor fi mereu – părinţi care vor juca Şotronul cu copiii lor, mame care vor sări Elasticul cu feţele lor, taţi care îi vor învăţa pe micuţi cum se joacă Ratele şi Vânătorii.
Nu îmi place să mă lamentez şi, chiar dacă gadgeturile le invadează timpul liber multor copii de astăzi, îmi place să cred că va exista mereu şi tabăra părinţilor care vor avea grijă ca puii de om pe care îi cresc să înveţe şi câteva dintre distracţiile de altădată, când orele se derulau mai mult în offline decât în online.
Pentru că lista cu jocuri nu e completă, pun mai jos şi câteva imagini cu fragmente din cartea PIUA – joacă, jocuri, jucării, o carte la care mă întorc, din când în când, când fac o pauză de Facebook.
(…)
Citește mai mult pe oanabotezatu.ro!