Sari la conținut

Antrenamentul la oliță: 8 sfaturi pentru a-ți ajuta bebelușul să scape de scutecel, pe timpul nopții

Imaginează-ți o noapte în care bebelușul tău doarme liniștit, fără să-și ude scutecul sau să ude patul. O ușurare totală, nu? De multe ori se întâmplă ca noi, mamele, să ne gândim că, din moment ce bebelușii noștri folosesc cu succes olița, ziua, vor putea să doarmă și fără scutecel, în timpul nopții.

Cu toate acestea, dacă bebelușul folosește olița în timpul zilei, asta nu înseamnă că este pregătit să renunțe la scutecel, noaptea.

Antrenamentul la oliță pe timp de noapte este diferit față de cel din timpul zilei și, prin urmare, este important să urmărești indiciile, pentru a te asigura că micuțul tău este pregătit să renunțe la scutecel.

Care sunt indiciile care îți arată că bebelușul este pregătit să renunțe la scutecel, în timpul nopții?

Unii copii renunță la scutecel foarte devreme, în jurul primelor 18 luni de viață, în timp ce alți copii nu sunt pregătiți nici măcar până la vârsta de 3 ani. De obicei, majoritatea părinților încep antrenamentul la oliță cu copilul lor când micuțul are aproximativ 2 ani și jumătate.

► Citește și: Cele mai bune metode de antrenament la oliță, pentru copilul de 3 ani

Iată 3 indicii care îți arată că bebelușul este pregătit să renunțe la scutecel, noaptea:

Bebelușul tinde să-și scoată scutecelul, în timpul nopții

Dacă bebelușul tău nu dorește să poarte scutec noaptea, ar putea fi un indiciu că este gata să încerce să doarmă fără el.

Copilul se trezește noaptea, pentru a merge la toaletă sau îți cere să-l însoțești

Corpul lui îl trezește atunci când simt nevoia de a merge la toaletă, în timpul nopții.

Dimineața, scutecul copilului este uscat sau parțial umed

Dacă acest lucru se întâmplă în mod regulat, înseamnă că micuțul tău este gata să se despartă complet de scutecel.

► Citește și: Antrenamentul la oliță: greșeli pe care să le eviți

Sfaturi pentru a face antrenamentul la oliță mai ușor, pe timp de noapte

Nu există nicio îndoială că antrenamentul la oliță, pe timp de noapte, este dificil. Cheia este să-ți familiarizezi copilul cu conceptul de a-și înțelege semnalele corpului său și de a reduce dependența de scutece. Iată ce poți face, pentru a simplifica procesul:

Încurajează copilul să folosească toaleta, înainte de culcare

Ca adulți, folosim, în general, toaleta înainte de culcare, pentru a evita să ne trezim în timpul nopții. Prin urmare, introducerea unui obicei similar la o vârstă fragedă va ajuta copilul, pe termen lung. Chiar dacă bebelușul a folosit toaleta cu jumătate de oră înainte de culcare, încurajează-l să mai meargă încă o dată la toaletă, înainte să adoarmă. Trucul este să te asiguri că această practică are loc cât mai aproape de ora de culcare.

Folosește cearșafuri impermeabile

Pentru a evita murdărirea patului și a saltelei, folosește cearșafuri impermeabile. De asemenea, asigură-te că ai un set suplimentar de pijamale pentru bebelușul tău.

► Citește și: Nerușinato, te-ai pișat pe tine și mă faci de rușine acum!

Oferă-i bebelușului mai puține lichide după cină

Experții recomandă limitarea consumului de lichide până la ora cinei, mai ales dacă îți antrenezi copilul la oliță, noaptea. Asigură-te că micuțul tău rămâne hidratat pe tot parcursul zilei, astfel încât să nu-ți mai ceară apa seara, înainte de culcare.

Trezește copilul, înainte de somnul tău

Pentru că ora de culcare a copilului diferă față de ora de culcare a adultului, trezește copilul pentru a folosi olița, înainte de a te culca. Mulți copii sunt capabili să facă acest lucru, fără a se trezi complet și, prin urmare, adormirea imediată nu reprezintă o problemă.

Încurajează bebelușul să poarte body-uri, în timpul nopții

Mulți bebeluși au obiceiul de a-și da jos pantalonii de pijama sau scutecull, în timp ce dorm. Încurajează bebelușul să poarte pijama de tip body. În acest fel, el nu își poate îndepărta hainele sau scutecul și scade riscul de a uda patul și așternuturile.

Ia în considerare utilizarea lenjeriei de corp pentru copii mai mari

Dacă micuțul tău a renunțat la scutecel pe timpul nopții, atunci poți lua în considerare trecerea la lenjerie intimă pentru copiii mari. Orice fel de lenjerie ar folosi micuțul tău, asigură-te că se simte confortabil și că somnul nu îi este afectat.

► Citește și: Metoda haioasă prin care o mămică își învață fetița să facă la oliță

Simplică procesul de utilizare a toaletei, noaptea

Uneori, principalul obstacol în calea antrenamentului la oliță, pe timp de noapte, este faptul că micuțul se simte inconfortabil. Dacă este suficient de mare pentru a se ridica și a merge singur la baie, întunericul poate să-l sperie sau toaleta poate fi prea departe de patul lui. Asigură-te că ai o lumină de veghe pe hol.

Apreciază-i eforturile

Micile gesturi, precum aprecierea copilului atunci când găsești patul uscat dimineața sau oferirea unei îmbrățișări, pot ajuta. Copiii noștri nu sunt niciodată prea mici pentru a înțelege ce o face pe mami fericită. Unii bebeluși renunță ușor la scutecel, noaptea, unii dintre ei au nevoie de mai mult timp. Acest lucru este complet în regulă, deoarece toți copiii vor renunța la scutecel, în cele din urmă.

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!