Sari la conținut

Apariția tantrumurilor la copii: Cum să fii o mamă calmă și pozitivă în 3 pași simpli

Atunci când micuțul tău are un tantrum, poate fi foarte dificil să rămâi calmă și pozitivă. Cu toate acestea, există câteva trucuri care te ajută să faci acest lucru.

Iată despre ce este vorba:

Pune-te în locul copilului și încearcă să-i înțelegi trăirile și emoțiile

Cercetările arată că, atunci când părinții validează sentimentele copiilor lor, aceștia le permit părinților să exploreze trăirile pe care le au.

Una dintre cele mai simple modalități de a rămâne calm și de a înțelege furia copilului este dacă încerci să te pui în locul micuțului tău. Imaginează-ți că stai pe canapea și citești cartea ta preferată sau te uiți la un film, când brusc intră cineva și-ți spune: „Hai să mergem, este ora mesei”. Tu răspunzi: „Încă 5 minute, te rog”. Apoi, persoana respectivă se apropie de tine, îți ia cartea sau îți închide televizorul și îți spune „Nu mai citești/ nu te mai uiți la film, e timpul pentru cină”.

► Citește și: Cum am reușit să am un copil înțelegător, la nici 2 anișori. Ce cred că m-a ajutat

Din fericire, noi, adulții suntem capabili să ne comunicăm clar nevoile. Un adult calm ar răspunde „Te rog să-mi dați cartea/ telecomanda înapoi, mai am nevoie de încă 5 minute.” Trucul aici este că micuții încă învață cum să își comunice nevoile. Așadar, aici intervine tantrumul. Odată ce un părinte se poate pune în locul copilului său și se poate gândi, „Cum m-ar face pe mine să mă simt dacă nu aș putea să comunic oamenilor care sunt nevoile mele?”, s-ar putea să schimbe puțin perspectiva asupra tantrumurilor.

► Citește și: Dragi oameni fără copii, nu mai judecaţi părinţii! Niciodată!

Nu lua personal tantrumul copilului tău

Ca părinte, poate fi ușor să interiorizezi emoțiile și izbucnirile copilului ca un atac împotriva ta. Adevărul este că ele sunt pur și simplu o expresie a nevoilor lui nesatisfăcute. Cel mai bun lucru pe care un părinte îl poate face pentru a nu lua personal tantrumul copilului este să încerce să identifice care este nevoia neîndeplinită a puiului său. Respiră adânc; acesta este un proces dificil, dar nu imposibil.

Modelează-ți comportamentul tău ca și părinte și dă dovadă de înțelepciune și calm

Odată ce un părinte își poate gestiona propriile emoții, va putea să modeleze aceste tactici pentru copilul lui. Cei mici învață și imită ceea ce văd în familie. Dacă vor vedea un părinte stresat 24/7, probabil că vor prelua aceste obiceiuri nesănătoase. Cu toate acestea, dacă prichindeii văd un părinte care poate face față stresului și se poate calma când are de-a face cu o situație stresantă, același lucru vor face și ei.

► Citește și: Copilul țipă în public? Iată 4 sfaturi pentru a-l opri să facă acest lucru

Cum răspunzi tantrumurilor?

Fii empatică

Arată-i copilului empatie și ajută-l să depășească tantrumul. Arată-i că ești de partea lui și că îi înțelegi emoțiile.

► Citește și: 7 pași pentru a face față unui copil care obișnuiește să-ți dea replici

Încearcă să identifici nevoia pe care o are copilul

Acest lucru poate fi destul de dificil, deoarece nevoile copiilor pot părea puțin iraționale. Tantrumurile copilului au legătură cu nevoia acestuia de somn, hrană, anxietate sau teamă.

► Citește și: Cum să-ți ajuți copilul să-și gestioneze emoțiile mari, înainte ca ele să se transforme într-un tantrum

Alege cu grijă cuvintele pe care i le spui copilului

Ca părinți, avem tendința de a explica fiecare lucru mărunt atunci când copilul are un tantrum și câteodată alegem cuvinte pe care, de obicei, nu le folosim. Încearcă să rămâi calmă și să folosești cuvinte potrivite în conversația cu puiul tău.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!