Sari la conținut

Apendicita

Cum  iti dai seama daca bebelusul are apendicita ?

Apendicita nu este comuna la bebelusi dar poate aparea si in cazul lor si este destul de greu de diagnosticat. La inceput  poate semana cu viroza gastrica. Simptomele clasice sunt dureri abdominale, febra si senzatii de voma (in cazuri rare poate provoca diaree). Abdomenul bebelusului poate fi moale si sensibil la atingere.

Copiii mai mari descriu o senzatie de durere care  trece de la  buric in partea de dreapta jos a abdomenului, dar daca este vorba de un bebelus , acesta nu iti va putea spune ce simte.

Ce este, de fapt, apendicita?

Apendicita inseamna inflamarea si infectia apendicelui, un organ de marimea si forma unui deget, gol prin interior, aflat la inceputul intestinului gros. Aceasta inflamare se produce atunci cand bacteriile se acumuleaza in apendice din cauza scaunelor dure sau a unui ganglion limfatic mai mare care blocheaza iesirea din apendice.

Apendicita nu este o afectiune prea comuna la copii mici.

Exista factori de risc?

Bebelusii in ale caror familii exista antecedente de apendicita par sa fie mult mai expusi, mai ales baietii. Daca bebelusul sufera de fibroza chistica, o boala mostenita care provoaca probleme respiratorii si digestive, va fi mai expus riscului de a face apendicita.

Ce sa faci daca banuiesti ca bebelusul are apendicita ?

Medicul pediatru iti va spune  daca e nevoie sa duci bebelusul la spital. Este important ca apendicita sa nu fie lasata netratata pentru ca apendicele s-ar putea rupe si ar face ca infectia sa se imprastie in cavitatea abdominala. Intre timp nu pune nimic cald pe abdomenul copilului, nu-i da laxative si nu ii face clisma. Toate acestea ar putea provoca ruperea apendicelui. Tot ce trebuie sa faci este sa ai grija ca bebelusul sa ramana calm pana ajungeti la spital unde medicii vor avea grija de el.

In ce consta operatia?

Se va face o incizie in peretele abdominal, apendicele va fi detasat de intestinul gros iar lichidul acumulat ca urmare a infectiei va fi drenat. Operatia poate fi facuta si laparoscopic, ceea ce insemna cicatrice mai mici si recuperare mai rapida. Dupa operatie, copilului i se vor administra antibiotice pentru a preveni instalarea unei infectii secundare iar in cateva zile va fi acasa.

Ce se intampla daca apendicele s-a spart?

Daca infectia bacteriana devine severa, apendicele se poate sparge iar infectia se imprastie in cavitatea abdominala. In acest caz, copilului i se va pune o perfuzie cu antibiotice pentru a combate infectia direct in sange, dar operatia va fi in continuare necesara.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!