Sari la conținut

Copilul tau este plinut? Cum ii corectezi obiceiurile alimentare

Foarte multi parinti considera ca nu are rost sa strice buna dispozitie a copilului amintindu-i in permanenta ca este plinut si nu ar trebui sa manance un lucru sau altul. Copilaria ar trebui sa fie lipsita de griji, cred ei, este suficient timp mai tarziu in viata pentru astfel de ganduri si restrictii.

In principiu, o asemenea atitudine pare sa fie una rezonabila: este mult mai bine sa ai un copil vesel si plin de incredere in sine decat sa ai un copil care se analizeaza in permanenta si nu se accepta. Am spus ca pare o atitudine rezonabila, fiindca de fapt nu este. Si am sa va explic de ce.

De la 2 la 5 ani

Aceasta varsta este cea critica in ceea ce priveste riscul de a avea toata viata probleme de greutate. Pentru ca acum se formeaza obisnuintele alimentare. Daca intre 2 si 5 ani inveti sa te intinzi sa iei ceva dulce atunci cand simti ca iti este foame atunci vei avea de luptat cu aceasta atitudine toata viata ta. 

Desigur ca nu trebuie sa ii spui copilului ca este gras si sa il faci sa se rusineze de sine. Nu ai niciun motiv sa faci asta. Ce trebuie sa faci, iar si iar, este sa repeti regulile sanatoase. La fel cum ii repeti, iar si iar, ca nu este frumos sa ii muste pe altii. Iar regulile pe care trebuie sa le stie si sa le aplice nici nu sunt, de fapt, atat de multe:

- fara sucuri. Pe langa faptul ca ingrasa, sucurile sunt si nocive pentru dinti. Copilul trebuie invatat ca atunci cand ii este sete sa se intinda catre apa. Si nu doar sucurile acidulate sunt problematice, ci si cele proaspete, facute din fructe. Intotdeauna este mai bine sa mananci fructul direct decat transformat in suc.

- putine dulciuri. Nu le poti scoate cu totul din alimentatie, insa il poti invata ca nu trebuie sa manance dulce de patru ori pe zi. Ca acestea sunt de lasat pentru anumite momente speciale. Si, pe cat posibil, alege sa ii dai prajituri facute in casa, intrucat acestea sunt mai sanatoase decat ceea ce se gaseste in magazin.

- toata lumea din familie trebuie sa aplice aceleasi reguli. Nu ai cum sa il inveti pe copil reguli bune (de exemplu, nu se mananca in fata televizorului, trebuiesc mancate legume la fiecare masa) daca voi, adultii, nu le respectati.

Tot in aceasta perioada trebuie sa te asiguri ca copilul doarme suficient intrucat sunt multe studii care leaga oboseala de mancatul necontrolat.

Cum iti dai seama ca este plinut

Copiii nu arata precum adultii si din aceasta cauza multi parinti nici macar nu realizeaza ca copilul lor are o problema de greutate. Asa ca nu iau nicio masura pentru a opri cresterea in greutate, cum ar fi sa reduca portiile de mancare pe care le ofera copiilor. 

Si este cu atat mai dificil cu cat cresterea in greutate nu se intampla peste noapte, ci se intinde de-a lungul anilor. Astfel, daca el este un copil un pic supraponderal la 5 ani atunci creste mult riscul ca la 12 ani sa fie obez.

Dar greutatea normala nu trebuie sa fie evaluata numai din ochi. Exista grafice care iti arata daca copilul tau se inscrie sau nu in greutatea normala. Ele se calculeaza in functie de varsta, sex, inaltime. 

Si daca este prea plinut ce fac?

Copiii nu pot sa tina dieta. Acest lucru ar interveni in cresterea lor normala. Insa poti reduce / elimina alimentele care ingrasa cel mai tare:  

- sucurile

-cartofii prajiti

- inghetata

- fast-food

-chips-urile

- alimentele procesate din carne

- dulciurile

- faina alba

Nu renunta, nu este niciodata prea tarziu sa il inveti pe copil regulile bune pe care vi le-am spus la inceputul articolului. Pentru ca problemele de greutate sunt mult mai usor de prevenit decat de corectat. Odata ce iti dai peste cap metabolismul vei avea de luptat cu el toata viata.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!