Există numeroase studii care confirmă faptul că prezența unui animal de compania în viața oricărui prichindel este mai mult decât benefică. Nu doar că îl ajută pe copil în dezvoltarea sa psihomotorie, însă și starea de sănătate este a celui mic este semnificativ mai bună. Iar pe lângă pisici și căței, mai există și alte animale de companie. De exemplu, ariciul.
Ariciul? Animal de companie? De ce nu?! Dincolo de țepi, simpaticul animal se poate transforma într-un adevărat prieten pentru copilul tău. Ce-i drept, juniorul ar trebui să aibă peste 7-8 ani.
Ariciul nu este un animal de companie prin definiţie, dar în ultimii ani a ajuns să fie tare îndrăgit şi apreciat că şi companion. În ciuda țepilor săi care, la prima vedere, sperie pe oricine. Aceștia sunt peste tot, mai puţin pe abdomen, pe membre şi pe față. Există peste 7.000 de ţepi ascuţiţi pe un arici. Ţepii nu sunt altceva decât fire de păr modificate, care includ camere cu aer, pentru a-i face mai uşori.
De ce este recomandat să alegi un arici drept animal de companie pentru prichindelul tău? În primul rând, are dimensiuni reduse. De altfel, printre cele mai îndrăgite specii se numără ariciul pigmeu african. Ajuns la maturitate, un exemplar poate cântări numai 300 de grame şi are o lungime nu mai mare de 18 cm, fiind suficient de mic pentru a încape în suportul pentru ouă fierte de la micul dejun.
►Citește și Copiii și animalele de casă
Nu este un animal pretențios în ce privește hrana. Adoră mâncarea de pisici și carnea de pui preparată în orice fel. De asemenea, meniul unui arici poate cuprinde: muște, insecte, fructe, legume, râme, greieri, ouă fierte. Nu îi da să mănânce lapte sau ouă crude și evită hrana tare, cum ar fi alunele sau bucățile mari de morcovi cruzi. Acestea se pot bloca între molari.
În același timp, trebuie să aibă mereu la dispoziție o sursă de apă, de preferinţă o sticluţă cu apă. Bolurile pentru mâncare trebuie să fie grele pentru a nu le răsturna în substrat.
Este o specie extrem de prietenoasă cu oamenii și nu necesită îngrijiri extraordinare, însă trebuie să ții cont de anumite lucruri.
De exemplu, temperatura din cușcă trebuie sa fie cuprinsă între 23 și 29 grade Celsius. Exemplarele salbatice hibernează pe timpul iernii. În captivitate, dacă temperatura scade prea mult, ariciul crede că este iarnă și intră în hibernare, ceea ce îl face mai susceptibil la boli. Dacă temperatura crește peste 29°C, ariciul poate suferi de stres.
►Citește și Rase de câini perfecte pentru copii
Pentru că sunt animale nocturne, aricii trebuie să aibă un program bine stabilit: 12 ore de lumină și 12 ore de întuneric. Programul poate fi ajustat în mod artificial, astfel încât ariciul să fie activ atunci cand sunteți acasă.
Ariciul nu este un animal agresiv prin natura lui. Totuşi, dacă sesizează miros de mâncare pe mâna ta sau a copilului tău e posibil să fiţi ciupiți. Totuşi, înainte de a muşca ariciul are tendinţa să lingă, aşa că poți preveni rănirea. Rosul nu este un comportament specific aricilor.
Important este să interacționați cu ariciul de mic, regulat, pentru a-l îmblânzi. Odată îmblânzit, ariciul va deveni un animal de companie simpatic şi afectuos.
Ce zici? Te-am convins?
Sursa: hedgehogcare.org