Artroza este o afecțiune care apare, de obicei, odată cu înaintarea în vârstă, motiv pentru care afectează rar copiii. Cu toate acestea, artroza la copii este posibilă și se poate dezvolta în timp.
Articulațiile sunt structuri scheletice care servesc drept conexiuni între două oase, cum ar fi cotul, genunchiul sau șoldul. Acestea sunt părțile corpului care ne permit să efectuăm mișcări. Pe de altă parte, cartilajul acoperă și protejează capetele oaselor și este esențial pentru articulații, deoarece acționează ca un amortizor.
Artroza la copii. Pot copiii să sufere de artroză?
Chiar dacă există foarte puține cazuri de artroză în rândul copiilor, această afecțiune se poate dezvolta în copilărie și efectele sale să se resimtă în timpul maturității. Astfel, potrivit experților în domeniu, cel mai bun lucru este prevenția.
Potrivit directorului Societății Spaniole de Ortopedie Pediatrică, Dr. Rosendo Ullot, este important să previi leziunile articulare pentru a evita dezvoltarea artrozei la copii, deoarece cauzele sunt diferite în rândul adulților. De asemenea, el a declarat la Europa Press că: „Artroza la copii este diferită față de artroza la adulți. Are o altă etiologie și cauză.”
El a mai afirmat că micuții care practică sport sunt mai predispuși să dezvolte artroză. „Copiii care joacă fotbal prezintă un risc mai mare de a dezvolta artroză la nivelul membrelor inferioare. Cu toate acestea, copiii care joacă baschet sau handbal pot dezvolta această afecțiune la nivelul membrelor superioare.”
Artroza la copii. Ce poate provoca artroza la copii?
Pe lângă practicarea sportului și lipsa măsurilor necesare pentru prevenirea artrozei, există mulți factori care pot duce la dezvoltarea acestei afecțiuni. Acestea ar putea fi:
- Copilul poate suferi de o boală inflamatorie la nivelul articulațiilor, cum ar fi artrita idiopatică juvenilă. Potrivit Jordi Ardévol, traumatolog, această boală poate provoca leziuni articulare severe, care pot duce la utilizarea protezei la genunchi sau șold. Jordi Ardévol afirmă, de asemenea, că leziunile cartilajului articular pot duce la artroză timpurie.
- Displazia dezvoltării nefixate a șoldului.
Artroza la copii. Cum se poate preveni artroza la copii
Unii copii sunt predispuși să dezvolte artroză. Prin urmare, părinții ar trebui să acorde atenție anumitor factori care pot duce la dezvoltarea artrozei la copii:
- Evitarea factorii de risc, cum ar fi obezitatea sau sedentarismul.
- Deoarece copiii care practică sport sunt mai predispuși să dezvolte această afecțiune, părinții ar trebui să îi ducă la medic pentru controale regulate.
- Practicarea sportului folosind echipamente adecvate.
- Copilul ar trebui să evite să facă sport atunci când este obosit sau suferă de vreo afecțiune.
- Dacă micuțul s-a rănit în urma sportului, ar trebui să lase leziunea să se vindece, înainte de a face din nou sport.
- Adoptarea obiceiurilor alimentare sănătoase, pentru a evita supraponderalitatea.