Meningita reprezintă inflamarea meningelor- membranele care acoperă creierul şi coloana vertebrală - şi este cauzată frecvent de o bacterie sau de un virus.
Infecţiile apar mai des în rândul copiilor, a adolescenţilor sau adulţilor tineri şi, deși cel mai comun tip de meningită, meningita virală, poate trece de la sine în 10 zile, meningita bacteriană se instalează foarte repede și poate duce la leziuni cerebrale definitive sau surzenie; mai mult decât atât, meningita bacteriană poate cauza moartea în 10-13% din cazuri.
De aceea, ar trebui să fim foarte atenţi cu privire la prezența simptomelor la copii. Deși simptomele sunt asemănătoare cu cele ale unei simple răceli, durerea de cap şi febra pot indica, de fapt, meningită.
Iată care sunt cele 7 semne care ar putea indica meningita:
Apariţia bruscă a febrei
Unul dintre simptomele meningitei este apariţia bruscă a febrei. Copilul începe să tremure şi să se plângă de faptul că îi estefoarte frig, iar temperatura corpului urcă rapid. Dar pentru că febra este simptom şi al altor afecţiuni, trebuie acordată atenţie şi altor simptome asociate.
► Citeşte şi Ce să faci şi ce să nu faci, atunci când copilul are febră - VIDEO
Dureri de cap severe
Migrenele cauzate de meningită nu sunt de ignorat. Durerile pot coborî spre spate, iar la nou născuţi bombarea fontanelei poate fi semn al meningitei.
Vedere dublă
Persoana afectată de meningită nu își poate focaliza vederea, de aceea copilul poate avea senzaţia că vede dublu.
Dureri de stomac, greţuri, vomă
Copilul care suferă de meningită își pierde apetitul. Acest lucru poate începe cu greață și poate fi urmat de dureri de stomac și de vărsături.
Sensibilitatea la lumină
Un alt semn care ar putea indica meningita este teama de lumină, deoarece expunerea la aceasta poate provoca stările prezentate mai sus: dureri de stomac, grețuri, vomă, dar şi dureri puternice de cap.
Rigiditatea mușchilor occipitali
Un copil cu meningită poate fi găsit într-o poziție foarte anormală, rigid și chircit, stând pe o parte, cu capul dat pe spate și cu picioarele îndoite; încercările de a-l îndrepta sunt, de cele mai multe ori, lipsite de succes.
Incapacitatea de a flexa corespunzător picioarele
Chiar dacă se reușește îndreptarea capului către piept, picioarele i se îndoaie brusc și, mai mult, i devin imposibil de îndreptat complet; acest fenomen este cunoscut ca sindromul Brudziński. Pe lângă acesta, mai apare și simptomul Kernig, când nu se mai poate îndrepta complet piciorul nici dacă este ridicat la 90 de grade.
Iritații ale pielii
Pentru a detecta o iritație provocată de meningită, poți face următorul test simplu. Ia un pahar transparent de apă și pune-l deasupra zonei iritate, apasă ușor pe piele până când devine mai palidă și dacă petele se albesc odată cu pielea persoana respective, nu are meningită. În schimb, dacă zona rămâne colorată, pacientul ar trebui să beneficieze de îngrijiri medicale.
Ce este de făcut
Meningita este o boală foarte serioasă, ale cărei simptome pot fi ușor confundate, dar ar trebui chemată urgent o ambulanță dacă se remarcă mai multe dintre ele. Persoana afectată ar trebui să aibă parte de odihnă, liniște și o cameră umbrită până când ajung medicii, care este bine să fie cât mai repede informați de toate simptomele.
Sursa foto: Depositphotos, Free pik