Jocul Balena Albastră este unul din subiectele fierbinţi ale jurnalelor de ştiri. Sinuciderile în rândul adolescenţilor sunt la ordinea zilei, iar informaţiile despre acest trend în rândul copiilor ne dau fiori reci. Am observat că lipsesc foarte multe informaţii despre Balena Albastră, mici detalii care ne-ar putea ajuta să ne dăm seama dacă familia noastră se află în pericol sau să ne liniştească.
Ce ştim?
Balena Albastră este un trend în rândul adolescenţilor cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani. Conform presei ruse, anul trecut a fost responsabil cu moartea a 130 de copii doar în Rusia.
Numele său face referire la comportamentul Balenelor Albastre, despre care se crede că se sinucid eşuând pe plajă.
Jocul presupune 50 de challenge-uri cu frecvenţă zilnică. Provocările implică mutilarea propriului corp, urmărirea unor video-uri violente, a imaginilor psihedelice, căţărarea pe clădiri foarte înalte şi, de fiecare dată, păstrarea secretului faţă de părinţi şi atragerea în joc a prietenilor sau colegilor.
Jucătorii trebuie să demonstreze ”administratorilor” îndeplinirea sarcinilor prin fotografii. Renunţarea la joc presupune ameninţări şi şantaj din partea “administratorului” sau “mentorului”.
Nu există momentan o informație confirmată oficial, dar se pare că inventatorul jocului este rusul Filip Budeikin, arestat în noiembrie 2016. Acesta își recunoaște vina și conștientizează că este responsabil de moartea a mai mulți tineri, menționând că victimele ”au murit fericite, pentru că le-am oferit ceea ce nu aveau în viața de zi cu zi: căldură, înțelegere, o conexiune”.
►Citește și Despre bullying. 5 metode pentru oprirea hărțuirii copilului la școală
Ce nu ştim?
Conform Google Trends, “How to play Blue Whale” este o expresie care a înregistrat o creştere masivă în ultimul an la nivel global. Acest lucru demonstrează, pe de-o parte creşterea alarmantă a interesului pentru acest joc, iar, pe de altă parte, lipsa informaţiilor complete din media.
Intrarea în jocul Balena Albastră presupune înscrierea pe grupurile dedicate create pe reţeaua de socializare rusă VKontakte- un fel de Facebook rusesc. De aici popularitatea jocului în ţările vorbitoare de limbi slave.
Fenomenul se extinde rapid în Europa, iar explicaţia este simplă: Există adolescenţi cu dezechilibre psihice şi emoţionale în întreaga lume. Unii dintre ei se oferă voluntar drept administratori de grupuri, alţii intră în joc.
Odată înscris pe unul din grupuri, eşti contactat de mentor/administrator, iar înscrierea în joc presupune un prim act de automutilare.
Cele mai cunoscute grupuri şi hashtag-uri folosite de jucători sunt:
• F53, F57, F58 şi RAZBUDI Menya V 04:20 ( "Trezește-mă la 04:20"),
• SINIY KIT ( "Balena albastră")
• TIKHIY DOM ( "Casa liniştită/Casa tăcută")
• MORE Kitov ( "O mare de balene")
Multe din grupurile pro-suicidale au fost închise de autorităţi, însă întotdeauna găsesc alte forme de funcţionare mascată, fuzionează cu alte grupuri clandestine sau sunt create unele noi.
Ce pot face pentru copilul meu?
Cuvintele rostite de aşa-zisul inventator al jocului, în momentul arestării ne dau un indiciu despre cum să prevenim contactul copilului cu acest joc sau alte situaţii de cyberbullying: "le-am oferit ceea ce nu aveau în viața de zi cu zi: căldură, înțelegere, o conexiune".
• Fii prietenul copilului tău, câştigă-i încrederea, arată-i că îl înţelegi şi eşti alături de el necondiţionat. Chiar dacă va ajunge în astfel de situaţii periculoase, comunicându-ţi, îl vei ajuta să le depăşească.
• Nu îl certa sau pedepsi pentru că îl vei determina să te mintă.
• Urmăreşte schimbările de comportament. Jocul Balena Albastră presupune trezirea în mijlocul nopţii pentru vizionarea de imagini horror şi automutilarea. Ambele activităţi pot fi observate cu uşurinţă.
• Apelând la tehnologie, putem monitoriza comportamentul online şi offline al copilului.
1. Traseul pe care îl parcurge copilul pe parcursul zilei poate fi urmărit cu ajutorul telefonului mobil, prin GPS Location Tracker sau Find My iPhone, disponibile în magazinul de aplicaţii al smartphone-ului. Prin accesarea www.FollowMee.com veţi obţine informaţii despre traseul copilului.
O altă aplicaţie mobilă de tracking pentru copii este Life360, disponibilă pe Android şi iOS, despre care poţi afla mai multe accesând site-ul: https://www.life360.com/.
2. Site-urile accesate de pe computer pot fi monitorizate cu ajutorul sistemului de operare Windows, odată cu crearea unui cont Microsoft. Se numeşte Windows Live Family Safety şi veţi afla mai multe informaţii aici.
• Atât tu cât şi copilul tău ar trebui să ştiţi că în România poate fi apelat, în mod gratuit, Tel Verde Antisuicid, la 0800.801.200.