Egoismul este o fază prin care fiecare copil mic trece atunci când i se spune să împartă ceva cu ceilalți copii. Așadar, aceasta nu este decât o etapă de dezvoltare a copilului. Cu toate acestea, există măsuri pe care părinții le pot lua pentru ca micuții lor să nu mai fie atât de egoiști și posesivi.
Copiii mici pot deveni excesiv de posesivi cu privire la lucrurile lor - de la obiecte precum jucării până la persoane ca bunici și chiar frați. Lipsa lor de voință de a împărtăși bunurile lor provine dintr-un puternic sentiment de proprietate pentru un obiect asupra căruia copiii au control deplin.
Iată ce trebuie să faci, dacă micuțul tău este egoist sau posesiv:
Nu-l forța niciodată să-și împartă lucrurile cu ceilalți
Cu cât presezi copilul mai mult să-și împartă jucăriile, cu atât el se va abține de a face acest lucru. La un moment dat, el va renunța automat la egoism și posesivitate și își va putea împărți lucrurile cu cei din jurul lui.
► Citește și: Copilul de 18-24 luni – singurele progrese care contează cu adevărat
Nu-i lua niciodată partea
Dacă micuțul tău de un an și jumătate se joacă cu fratele lui sau cu un prieten și acesta îi ia jucăria din mâna micuțului, nu-i smulge jucăria pentru a i-o da înapoi. Pe cât posibil, lăsă copiii să rezolve singuri această situație, fără a-i ține partea cuiva.
Respectă posesivitatea copilului tău
Ar trebui să înveți cum să faci față posesivității copilului tău, respectându-l. Pentru cel mic, o jucărie ar putea fi un lucru prețios. Nu trebuie să împartă totul cu ceilalți. Dacă micuțul tău este atașat de un obiect anume, este bine să-l lași doar pe el să se joace cu obiectul respectiv.
► Citește și: Învață să citești limbajul prichindelului tău de doi ani, pentru o comunicare eficientă
Creează un mediu în care toată lumea împarte lucruri
Dacă ai mai mulți copii, este bine să încerci să creezi șanse egale pentru fiecare dintre ei. Dacă faci prăjiturele, asigură-te că fiecare copil primește aceeași cantitate de desert.