Unii părinți consideră că gătitul cu copiii lor poate părea stresant, din cauză că se face multă mizerie în bucătărie. Fructe și legume aruncate pe jos, făină peste tot, resturi de mâncare pe masă și sub masă. Ce-i drept, nu sună prea distractiv, nu-i așa? Cu toate acestea, gătitul împreună cu cei mici poate fi o activitate destul de organizată și benefică pentru ei.
Gătitul le oferă copiilor șansa de a intra în contact cu mâncarea și de a înțelege că ea trebuie gătită înainte de a fi mâncată. Când cei mici ajută la pregătirea mesei, ei ajung să cunoască mâncarea din punct de vedere nutrițional și se pot simți utili. În funcție de vârsta lor, copiii vor putea face anumite lucruri în bucătărie.
Care sunt beneficiile gătitului împreună cu cei mici?
Copiii învață multe lucruri când gătesc cu părinții. Ei pot vedea de unde provin mâncarea și cum este ea preparată. Trebuie doar să fie răbdători și să urmeze instrucțiunile părinților, pentru a găti o masă gustoasă.
► Citește și: 5 moduri de a încuraja consumul de gustări sănătoase la copiii mici
În timp ce prichindeii gătesc, vor înțelege mai bine care este rolul legumelor și cât de bune sunt pentru sănătatea noastră. În plus, vor învăța cum să taie carnea și să gătească peștele în mod corespunzător. Sunt atât de multe lucruri de învățat în bucătărie!
Este posibil ca unii copii să nu știe de unde provine carnea pe care o mănâncă. Totuși, atunci când gătești cu copilul, este important să îi acorzi responsabilități în funcție de vârsta pe care o are. Mai mult, dacă cel mic este prezent la pregătirea meselor, se va simți util și va fi dispus să guste mâncarea pe care a gătit-o împreună cu tine, chiar dacă există legume sau ingrediente care nu îi plac.
► Citește și: Cum convingem copilul să mănânce alimente sănătoase?
În loc să ascunzi legumele prin diferite alimente pe care copilul tău le mănâncă cu plăcere, este mai bine ca el să știe despre beneficiile pe care le au legumele și fructele asupra sănătății lui. De asemenea, își poate da seama că legumele pot avea un gust bun și va începe să le mănânce în mod natural.
Pe de altă parte, copilul poate descoperi noi arome și poate identifica mâncarea pe care o preferă. Chiar dacă trebuie să încerce anumite mâncăruri de mai multe ori, în cele din urmă, va alege să mănânce ce îi place, luând propriile decizii. Amintește-ți că atunci când părinții încearcă să-și forțeze copiii să mănânce anumite alimente, această modalitate poate duce la tulburări alimentare.
► Citește și: 3 cele mai importante lucruri de făcut dacă prichindelul tău refuză să mănânce legume verzi
O altă idee bună este să lași copilul să cumpere mâncarea și să îi dai voie să aleagă ingredientele. Pe lângă faptul că cel mic devine independent atunci când pregătește mâncarea împreună cu tine, el devine responsabil și își îmbunătățește relația cu mâncarea. Pe lângă beneficiile pe care le are gătitul împreună cu copilul, există și beneficii pe termen scurt, precum:
- Va cunoaște ingredientele și se va familiariza cu ele
- Va începe să încerce tipuri noi de mâncăruri
- Gătitul îi va îmbunătăți stima de sine
- Va simți satisfacție pentru că ajută la pregătirea mesei
- Își stimulează simțurile
- Va dobândi cunoștințe, care îi vor fi utile pe parcursul vieții.