Sari la conținut

Bolile colectivitatii

Copilul care merge la gradinita o sa fie expus la bolile colectivitatii. Inevitabil unele afectiuni se vor transmite de la copil la copil, asa ca cel mic o sa aiba mai multe episoade virotice. Iata care sunt principalele afectiuni pe care copilul le poate contacta in colectivitate.

Virozele si infectiile respiratorii se transmit cu usurinta de la un copil la altul. De cele mai multe ori, in ciuda masurilor de imunixare pe care le aplici copilului acesta o sa se imbolnaveasca. Diferenta este intensitatea formelor de boala pe care le face un copil cu imunitate puternica si unul slabit. Include-i in dieta cat mai multe alimente bogate in vitamina C si, daca stii ca este sensibil, da-i suplimente alimentare pe baza de propolis, vitamina C si echinaceea, insa tine cont mereu de indicatiile medicului specialist.

Parazitoze intestinale. Cazurile sunt rare, dar daca apare un singur copil infestat, parazitii se transmit si celorlalti inainte sa poata fi identificata cauza. Daca cel mic acuza lipsa poftei de mancare, greata, varsaturi, balonare, constipatie sau diaree, este posibil sa sufere de o boala parazitara. Infectiile cu acarieni, limbrici, giardia lamblia, oxiuri pot aparea dupa ce copilul a mancat fara sa se spele pe maini, a baut apa contaminata sau a intrat in contact cu o persoana purtatoare de paraziti.

Varicela. Aceasta este cea mai frecventa boala infecto-contagioasa care se transmite in colectivitatile de copii. Virusul responsabil de aparitia varicelei se transmite, in general, prin aer, prin stranut sau tuse, dar si prin secretiile rezultate in urma ruperii veziculelor cutanate.  

Infectiile cu streptococi care pot produce scarlatina si angina streptococica. Simptomele acestor boli apar dupa ce copilul bolnav este foarte contagios, deci boala s etransmite in colectivitati cu mare usurinta. Daca se semnaleaza existenta unui caz, colegii copilului trebuie sa treaca automat prin testul exudatului faringian pentru a stabili daca copilul a luat sau nu streptococul.

Conjunctivita. Desi este o boala specifica verii se poate transmite in colectivitati. Este o afectiune virala deci se poate transmite usor prin contact intre copii. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!