Sari la conținut

Cele mai intalnite boli ale copilariei

Sistemul imunitar are capacitatea de a ne proteja de cele mai multe din posibilele boli. Pentru aceasta trebuie sa invete sa recunoasca visrusi, bacteri si microbi. Sistemul imnuitar al copilului invata sa-l protejeze inca din timpul vietii intrauterine, apoi prin anticorpi materni pe care copilul ii primeste prin laptele matern. O parte din anticorpi sunt copiati si de sistemul imunitar al copilului, acesta fiind capabil sa reactioneze eficient cand intalneste respectivele tipare de virsusi, bacterii si microbi. De aici vine capacitatea puiului de om de  face fata la atacurile virale.

Sistemul imnuitar al copilului se adapteaza permanent, iar unele dintre suferintele acestuia din prima copilarie ii ofera imunitate pentru tot restul vietii. Cele mai multe din aceste boli pot fi prevenite prin vaccinuri.
In intervalul 2-5 ani, copilul face cele mai multe din asa numitele boli ale copilariei. Unele sunt inevitabile, mai ales daca micutul este inclus in colectivitati cu alti copii de varsta lui.

Iata care sunt cele mai des intalinte boli ale copilariei.

Virozele respiratorii sunt suferinte ale sistemului respirator superior, de la bronsite, la bronsiolite si pneumonii. Infectiile incep cu simptomele tipice unei gripe: febra, secretii nazale, tuse. Statistic 40% din copiii mici fac cel putin o forma severa de viroza respiratorie, asociata cu complicatii bacteriene. Aceste viroze trebuie tratate cu maxima seriozitate la copilul mic, de pana la cinci ani, fiind cauza principala a decesului infantil, in toata lumea. Dupa cinci ani, gravitatea si frecventa virozelor respiratorii scade. O parte din aceste afectiuni pot fi prevenite prin vaccin, mai ales pana la trei ani. Vaccinul nu asigura protectie completa, dar diminueaza gravitatea infectiilor.

Infectiile urechii. Copiii mici sunt predispusi la infectii ale urechii, din cauza faptului ca, din punct de vedere anatomic structura urechii interne favorizeaza aceste afectiuni. Urechea este sensibila la infectiile gatului si la secretiile nazalesi de cele mai multe ori, infectiile urechii apar dupa o raceala puternica ca urmare a colectarii de lichid in spatele timpanului. Simptomele includ febra, stare de nervozitate, durere locala vie si ascutita. Exista si infectii care se localizeaza direct la nivelul urechii. Acest gen de suferinta poate fi prevenita sau mult diminuata prin vaccinarile din copilarie, care protejeaza fata de posibilele infectii ale urechii interne.

Otita este o acumularea de lichid in urechea medie (cu sau fara durere). Prin urmare, de multe ori o infectie a urechii este secundara unei infectii a tractului respirator superior. Fluidul acumulat  se dreneaza, de obicei,  de la sine in cateva saptamani. Cu toate acestea, exista cazuri in care lichidul persista sau este gros  si afecteaza capacitatea auditiva a copilului.

Tusea convulsiva apare mai ales la copiii sub cinci ani. Are un sunet specific si este efectul inflamatiei cailor respiratorii superioare, cauzate de obicei de un virus. Tusea convulsiva afecteaza capacitatea pulmonara, dar tratata corespunzator se vindeca intr-o saptamana. Tuse convulsiva este severa la sugari. Boala este prevenita prin vaccin. Antibioticele nu sunt utile in tratament, astfel incat vaccinarea este esentiala pentru prevenirea bolii. Adultii au nevoie de un rapel, mai ales daca au mai putin de 40 de ani si au copii mici in preajma.

Varicela sau varsatul de vant este o boala contagioasa care se manifesta prin eruptie si febra. Persoanele vaccinate nu fac boala. Infectia apare o singura data in viata, iar imunitatea este definitiva. Boala s etrateaza usor, si se vindeca, daca nu apar complicatii intr-o saptamana.

Citeste si:
Cum cresti imunitatea copilului tau


Pojarul poate fi prevenit prin vaccinn. Boala se face o singura data in viata si lasa o imunitate permanenta. Este foarte contagioasa. Infectia incepe cu febra, secretii nazale si tuse. Simptomele principale dispar si apare eruptia pe tot corpul. Cei mai multi copii se vindeca fara tratament (doar tratament de sustinere, vitamine si antitermice, la nevoie), in două saptamani, dar unele forme pot produce complicatii.

Oreionul este o alta boala a copilariei care a fost foarte comune inainte de aparitia vaccinului. Infectia nu are o simptomatologie precisa dar este evidenta umflarea glandelor dintre ureche si mandibula. Boala se vindeca fara brobleme, lasa imunitate solida si de durata.

Rubeola, numita si pojar german, este cauzata de un virus care nu produce probleme majore si care trece de cele mai multe ori fara complicatii in cateva zile. Boala este foarte grava in cazul femeilor insarcnate, afectand grav fatul. Simptomele sunt febra si o eruptie cutanata specifica care se extinde de la fata pe restul corpului. Un vaccin standard protejeaza complet impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei.

Citeste si
Varicela si sarcina


Meningita este o inflamatie, produsa de infectia tesuturilor din jurul creierului si a maduvei spinarii. La adolescenti si adulti, principalele simptome sunt dureri de cap, febra, si de gat intepenit. Copiii mici pot avea simptome asemanatoare gripei sau iritabilitate extrema. Meningita virala este de obicei forma usoara a bolii, care s epoate complica cu meningita bacteriana, foarte severa. Vaccinurile sunt disponibile pentru a preveni anumite cauze bacteriene de meningita, dar si meningita virala.

Amigdalita este o boala pe care cei mici o fac de mai multe ori in perioada primei copilarii. Boala debuteaza ca o raceala, ulterior apare durerea in gat, care dureaza mai mult de o saptamana, face dificil inghititul si respiratul. Este insotita de o secretie salivara accentuata, puroi în partea din spate a gatului, febra peste 39 de grade. Boala are nevoie de antibiotice, dar numai cu sfatul si sub controlul medicului, scrie webmed.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!