Atunci când vine vorba despre sănătatea copilului tău, nu poţi să nu te întrebi dacă te va moşteni pe tine sau pe tati: dacă va fi bolnăvicios sau, dimpotrivă, mai rezistent în faţa bolilor, dacă va avea probleme cu ochii, cu alergiile sau cu oricare altă boală care v-a afectat (vă afectează) pe unul dintre voi.
La ce bun să ştii? Bineînţeles, nu poţi modifica genele copilului, dar vei putea pune în aplicare măsurile de prevenire necesare pentru menţinea sănătăţii copilului. Cu cât mai târziu (sau niciodată), cu atât mai bine… Plus că… mai bine previi, decât să vindeci, nu?
Boli ereditare - Problemele de vedere
Multe dintre afecţiunile oculare se moştenesc genetic. Printre acestea se numără miopia, astigmatismul, glaucomul şi hipermetropia.
Riscul ca un copil să moştenească problemele părinţilor cu vederea este, însă, unul mediu. Dacă, însă, tu şi tati aţi început să ai probleme cu vederea încă din copilărie, riscul ca el mic să vă moştenească este de 6 ori mai mare.
Care sunt semnele: Dacă cel mic acuză dureri de cap, lăcrimează des sau se vaită că îl ustură copii, trebuie să te prezinţi cu el la oftalmolog.
Mai mult, trebuie să faci asta şi dacă ţi se pare că suferă de strabism.
Ce poţi face, chiar dacă nu prezintă niciun simptom?
Să mergi cu cel mic la un consult oftalmologic, măcar o dată pe an, chiar dacă nu prezintă semne că v-ar moşteni.
Boli ereditare - Fibroza chistică
Fibroza chistică, afecţiune determinată de mutaţia unei singure gene, este o altă afecţiune care poate fi moştenită. Este o boală incurabilă, care afectează în special plămânii şi pancreasul. Fibroză chistică produce un mucus gros care înfundă plămânii, duce la infecţii şi blochează pancreasul. Acest lucru opreşte enzimele digestive să mai ajungă la intestin unde sunt cerute pentru digerarea mâncării. Deşi speranţa de viaţă a celor diagnosticaţi cu fibroză chistică este de aproximativ 36 de ani, cercetările recente în terapia genetică şi farmacologie îi ajută pe copiii născuţi cu fibroză chistică să ducă o viaţă mai lungă şi confortabilă.
Boala este cel mai adesea descoperită în timpul copilăriei.
Ce poţi face?
Dacă amândoi sunteţi purtători şi încă nu aveţi un copi, trebuie să consultaţi un genetician, pentru a decide dacă să concpeţi sau dacă să testaţi fătul pentru fibroza chistică.
În cazul în care deja aveţi un copil, trebuie să ştiţi că fibroza chistică are o varietate de simptome, inclusiv gust foarte sărat al pielii, tuse persistentă şi apetit excesiv care nu se reflectă în câştig de greutate. Acest „test al transpiraţiei” care măsoară cantitatea de sare din transpiraţie este testul standard de diagnostic. Un nivel ridicat de sare indică fibroză chistică.
Boli ereditare - Diabetul
Şansele ca cel mic să îşi moştenească părinţii, bolnavi de diabet, depind de tipul de diabet care există în familie. Dr Warran, Lector în Epidemiologie la Universitatea Harvard, explică:
Diabet de tip 1:
- În cazul unei rude de gradul 1 (mamă, tată, soră, frate), riscul ca cel mic să sufere de această boală este de 10-20 de ori mai mare decât în cazul altor copii.
- Dacă ambii părinţi au diabet de tip 1, copilul are o şansă din 4 să moştenească boală.
- Dacă unul dintre copii are diabet de tip 1, atunci şansele ca fratele sau sora să facă această boală este de 10 %, dar după împlinirea vârstei de 50 de ani.
- Riscul ca un copil să moştenească diabetul de tip 1 este mai mare dacă cel care suferă de această boală este tatăl, şi nu mama. În cazul tatălui, probabilitatea ca cel mic să îl moştenească este de 10 %, iar în cazul mamei de 4 %, dacă mama are peste 25 de ani şi de 1%, dacă mama are sub 25 de ani, când naşte.
- Riscul ca cel mic să moştenească diabetul de tip 1este mai mare în cazul în care părinţii s-au îmbolnăvit înainte de împlinirea vârstei de 11 ani.
Diabetul de tip 2
Diabetul de tip 2 (cel legat de greutate) are o componentă mai puternic genetică: dacă unul din părinţi are diabet de tip 2, riscul la care este supus copilul este de 1 din 7, până la 1 din 13, iar dacă ambii părinţi suferă de această boală, riscul este de 1 din 2. Totuşi, unii specialişti susţin că un copil este mai predispus să moştenească diabetul de tip 2 atunci când şi el are probleme de greutate.
Ambele tipuri de diabet cresc riscul bolilor de inima, a celor de rinichi sau a problemelor nervoase.
Ce trebuie făcut: Alăptare, alăptare, alăptare! Iar dacă este corelată cu amânarea diversificării până după vârsta de 6 luni, este foarte probabil că riscul de moştenire a diabetului să fie redus.
Sport şi alimentaţie sănătoasă, bazată în special pe fructe şi pe legume.
Unele forme de cancer
Din păcate, printre bolile care pot fi moştenite de copiii noştri se numără şi necruţătorul cancer. Formele de cancer cel mai mult influenţate de gene sunt cel mamar, ovarian, de stomac şi de colon. Oamenii de ştiinţă au descoperit că femeile care prezintă mutaţiile genelor BRCA1 şi BRCA2 prezintă un risc dublu de a dezvolta cancer de sân pe parcursul vieţii, faţă de cele care nu prezintă aceste anomalii.
►Citeşte şi Gest impresionant făcut de un tătic pentru copilul său bolnav de cancer
În ceea ce priveşte cancerul de piele, această formă este cel mai puţin întâlnită, dar cea mai periculoasă: riscul ca cel mic să moştenească boală este de 3%, dacă unul dintre părinţi a suferit de melanom, şi de 5-8%, dacă ambii părinţi au fost afectaţi. Riscul este cu atât mai ridicat, cu cât boala a fost descoperită la unul din membrii familiei mai devreme de 50 de ani. Mai predispuse sunt persoanele blonde sau roşcate cu ochii deschişi la culoare, ele neavând în structura pielii suficient factor natural de protecţie împotriva razelor soarelui.
Ce putem face:
Cea mai bună cale de prevenire este protejarea copilului de razele soarelui. Înainte de fiecare ieşire afară, trebuie aplicată pe pielea celui mic o cremă cu factor SPF. Mai mult decât atât, trebuie urmărite aluniţele de pe pielea micuţului – înmulţire, culoare, formă.
►Citeşte şi Cremele de soare pentru bebelusi si gravide
Foto: Free pik