Sari la conținut

Bonă sau creșă/grădiniță? Voi cum ați ales?

Când vine vorba despre creșterea copiilor și modul cum o facem fiecare, totul este subiectiv. Motivul este simplu: e vorba de copiii noștri și lucrurile sunt extrem de emoționale. E greu să spui că e bine așa și așa. Copiii mei seamănă prea puțin între ei, au nevoi diferite și reacționează oricum diferit la stimuli din jur. Teo era mult mai sociabilă în jur de 2 ani și chiar mai devreme, se desprindea mai ușor de noi și se adapta în orice loc, Maria e exact opusul. Nici vorbă de comparații. Iar eu cred foarte mult că depinde și de părinți mult, mai ales de mamă. În urmă cu 9 ani eu eram altă persoană față de cea de azi. E cumva o relație de complicitate între mamă și copil când, în final, familia ia niște decizii legate de creșterea lui. Mama simte copilul și copilul o simte pe mamă. Ce să facem în ceea ce privește îngrijirea copiilor este una dintre cele mai controversate și stresante probleme pentru părinți. Există o mulțime de cercetări pe această temă, concluziile sunt împărțite și nu este de mirare că mulți părinți se frământă foarte mult până iau o decizie: bonă sau creșă?

► Citeşte şi Bona, avantaje si dezavantaje

Un studiu interesant

Pe tema aceasta s-au făcut și unele studii, foarte interesante. Unul dintre ele a fost realizat de Child Health and Human Development (Institutul Național pentru Sănătatea Copilului și Dezvoltarea Umană – NICHD). Acest studiu a explorat modul în care calitatea, timpul petrecut cu copilul (cantitatea) și modul de îngrijire a copilului afectează dezvoltarea pe termen lung a acestuia. Cercetarea a început în 1991, a implicat peste 1,000 de sugari din diverse familii și locații din Statele Unite și a evidențiat sănătatea emoțională și rezultatele cognitive pe care le-au avut aceștia copii în decursul a 15 ani. În ansamblu, constatările NICHD au arătat că ceea ce contează cel mai mult nu este tipul de îngrijire pe care un copil îl primește – fie că este o bonă, părinte, grădiniță – ci mai degrabă cum este experiența lor acasă. Indiferent de cine îl îngrijește în timpul copilăriei, copiii cu cele mai bune rezultate sunt cei care primesc căldură, afecțiune și stimulare în mediul lor de acasă. Sigur că rezultatele sunt mult mai nuanțate de atât și că depinde mult și de vârsta copilului, cum este mediul familial și calitatea timpului petrecut cu alte persoane decât părinții, dar totuși mi se pare foarte interesant acest studiu.

Ar trebui să angajăm o bonă?

O bonă este o persoană care are o pregătire specială și experiență pentru a îngriji un copil. Ea poate fi angajată zilnic, fie cu jumătate de normă, fie cu normă întreagă. Timpul dedicat copilului este cel mai important și face diferența dintre o dădacă și un babysitter (cea din urmă are un rol ocazional, stă din când în când cu un copil, seara sau în weekend, câteva ore).

Dacă părinții pot oferi o cameră și o baie separată, ei pot angaja o bonă internă (care să locuiască în familie). În caz contrar, celelalte opțiuni sunt o bonă externă sau o bonă care are în îngrijire copiii a 2-3 familii și care împart costurile.

(...)

Citeşte mai mult pe florinabadea.ro

Sursa foto: Pexels

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!