Foarte multe mamici cred ca este mai bine ca branza de vaci sa fie facuta in casa. Pe principiul ca ceea ce ai facut tu, este mai bun si mai sanatos decat ceea ce au facut altii, iata reteta de branza de vaci, asa cum o facea bunica.
Ai nevoie de lapte. Din doi litri iese o cantitate suficienta de branza, care sa-i ajunga unui copil doua-trei zile, si ramane sa guste si mama! Ideal este lapte de vaca ecologic, dar e bun si cel pasteurizat, din comert. Alege mereu un lapte gras. Nu folosi lapte UHT pentru ca nu mai contine bacteriile care sa-l acreasca. Poti cumpara si lapte de la piata.
Bunica, ca bunica. Nu folosea nici cheag, nici lamaie, nici calciu lactic, nimic. Bunica punea laptele intr-o oala mare si-l lasa sa se prinda natural. In felul acesta laptele se incheaga incet. Dureaza intre 2 si 3 zile, in functie de cat e de cald locul in care sta. Secretul este sa nu umbli in lapte si sa nu misti vasul. Il poti acoperi cu un stergar curat ca sa nu cada praf n el, dar atat. Iti dai seama si dupa aspect si dupa miros ca laptele s-a prins. Deasupra ai smantana, pe care o poti alege si da deoparte daca vrei branza dietetica, sau pe care o lasi daca vrei o branza grasa, ceea ce iti recomand.
Laptele inchegat se pune pe aragaz, la flacara foarte mica. Amestecam cu o lingura de lemn si pentru ca totul sa fie cat mai uniform. Trebuie incalzit foarte putin, atat cat sa poti tine un deget in el. Incalzirea face ca zerul se se separe de branza.
Compozitia pe care o obtinem o vom strecura cu ajutorul unei panze curate sau a unui tifon. Ea trebuie sa ramana in panza respectiva cateva ore, sau chiar pana a doua zi pentru ca tot zerul sa se scurga. In functie de cat de mult o lasam la scurs vom obtine o branza mai moale sau mai aspra (seaca).
Branza obtinuta este excelenta mai ales pentru copii pentru ca nu contine conservanti. O putem pastra la frigider 2-3 zile.
Foto: 123rf.com