Sari la conținut

Brioşe cu pere, gutui şi mac

Aceste brioşe cu pere, gutui şi mac sunt niște gustări excelente pentru copii în sezonul rece, alături de brioșele cu mere, nuci, ghimbir și scorțișoară sau de brioșele cu dovleac și scorțișoară.

Când vad gutui mă cuprinde imediat melancolia.

Îmi amintesc că eram copil și că, în curtea bunicilor, lângă fântâna de la poartă, era un gutui veşnic împovărat cu fructe. Mereu mă minunam de roadele lui bizare, acoperite de un puf cafeniu, cărora le lua parcă prea mult să se coacă. Aratau ca niște surate mai zdravene și mai necioplite de-ale merelor și perelor.

Le culegeam toamna târziu și tronau iarna toată pe hârtie de ziar, sus pe dulap, într-una din încăperile neîncălzite din casă, ca niște mărturii ale verii ce a trecut prea repede. Dacă nu le transforma mama  sau bunica în marmeladă, rezistau acolo mult și bine. Asta fiindcă nici nu le prea mâncam crude. Consistența lor, faptul că sunt tari și mai puțin zemoase, le face mai potrivite pentru preparatele coapte sau fierte.

Ce nu mai știam atunci era faptul că gutuile au beneficii surprinzătoare. Sunt bogate în fibre, potasiu și vitamina C.

(...)

Citeşte mai mult pe mamamag.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!