Budinca de dovlecei cu iaurt este o reteta gustoasa si sanatoasa. Dovleceii sunt unele din legumele ideale in dieta copiilor pentru aportul important de minerale, vitamine si apa naturala pe care acestia il aduc.
Ingrediente sunt pentru patru, cinci portii. Ai nevoie de trei borcane de iaurt (de 125 de grame), patru dovlecei, o ceapa, doi catei de usturoi, sare, patru oua, 100 de grame de branza telemea mai uscata, marar, trei linguri cu pesmet, putin unt si doua linguri de ulei.
Curata dovleceii. Taie-i in doua, pe lung, apoi feliute. Toaca ceapa si usturoiul marunt. Pune ceapa la calit intr-o lingura de ulei, adauga usturoiul si lasa totul sa se inmoaie. Pune sare si acopera cu capac pentru ca ceapa sa se inabuse. Adauga dovleceii si lasa totul sa se pe foc, tot cu capac, zece minute. Da deoparte.
Bate toate ouale ca pentru omleta, foarte bine. Adauga iaurtul si branza rasa si amesteca bine. Pune mararul tocat si potriveste de sare. Unge o cratita cu pereti grosi, care merge la cuptor, cu unt si tapeteaz-o cu pesmet. Pune amestecul de ceapa si dovleci si deasupra amestecul cu iaurt.
Coace budinca la foc potrivit (spre mic), dupa ce ai incins bine cuptorul in prealabil, timp de 40-45 de minute. Cand este gata este ferma la atingere si rumenita. Budinca poate fi rasturnata, dar poate fi servita si din tava in care s-a copt. Este foarte buna calda, cu o lingura de iaurt alaturi, dar este gustoasa si rece.
Foto: 123rf.com