Sa ii inveti pe copii cum sa se comporte in societate este un proces indelungat. Si, am eu impresia, dupa cum criticam comportamentul unora sau altora, este un proces care nu se termina niciodata.
Ei bine, copiii sunt de abia la inceput in acest labirint al comportarii in societate astfel incat sa nu-i deranjam pe ceilalti, dar in acelasi timp nici sa nu ne calcam in picioare propriile dorinte. De abia acum invata lucruri de baza - trebuie sa salute, sa spuna multumesc, sa nu intrerupa. Si cu toate ca pricep cat de cat ca nu se incalca spatiul personal al unei alte persoane, totusi sunt reguli pe care aproape toti copiii le incarca. Si, spre disperarea noastra, asta se intampla adesea atunci cand ne luam inima in dinti si mergem la cineva in vizita.
Sa vedem ce ar trebui sa stie copiii, insa, oricat le-am repeta, nu reusesc deloc sa faca:
1. In casa unui om nu se intra precum furtuna. Bati la usa, saluti gazda, stai un pic de vorba si apoi ceri permisiunea de a ajunge la un obiect sau altul care te intereseaza in casa cu pricina. Ei bine, la copii nu este asa. Ei intra precum furtunile, de abia daca au rabdare sa le deschida cineva usa. Acum au trecut un picior peste prag si in clipa urmatoare sunt in camera cea mai ascunsa rascolind printre jucarii.
2. Cum faci cunostinta in mod politicos cu un om. Mai spui cateva cuvinte despre tine, mai intrebi cate ceva despre el. Avand desigur grija sa fie intrebari cat se poate de comode. Nu 'Voi mancati cartofi prajiti? Mama crede ca sunt niste porcarii', 'Unde este televizorul vostru, nu aveti bani?'
3. Nu poti pune mana pe lucruri care nu iti apartin fara permisiune. Chiar si copiii mai mari par sa aiba probleme la acest capitol. Ei vor sa puna mana pe orice le atrage atentia, sa sara in patul gazdei si sa ii incerce samponul din baie. Daca sunt lasati in capul lor niciun coltisor al casei nu ar scapa ne - explorat / testat / pipait / lins / mirosit, de la dulapul din dormitor pana la beciul din curte.
4. Trebuie intotdeauna sa ai mai mare grija de lucruri, sa nu le strici. Poate ca pe ale tale le trantesti, le uzi, le desfaci in bucatele si le pictezi cu pensula. Cand este vorba despre lucrurile altora insa trebuie sa le returnezi exact in starea in care ti s-au dat.
5. Nu te servesti singur, astepti sa ti se ofere. Desigur, este acceptabil sa ceri ceva simplu, cum ar fi un pahar cu apa. Dar copiii fac, adesea, mult mai mult decat atat - se uita prin frigider sa vada ce anume i-ar tenta de acolo, striga ca le este foame de 100 de ori pe minut, chit ca le-ai explicat ca totul este gata peste un sfert de ora, cer fel de fel de lucruri in permanenta, fie ca sunt sau nu in meniul gazdei.
6. Esti intotdeauna bine vazut daca iti oferi ajutorul. Poti duce pahare la masa si o carafa cu limonada, poti aseza farfuriile sau sa aduci cosul cu paine. Sa te oferi sa ajuti in loc sa te asezi si sa ceri este distanta foarte importanta pe scara politetii.
7. Daca se mananca la masa atunci trebuie sa stai acolo pana la sfarsitul mesei. Eu, personal, nu am vazut niciun copil care sa reziste pana la sfarsit decat daca avea televizor in fata. Oricum, nu se mananca in toata casa si nici nu iti pui mainile murdare de mancare pe orice iti vine pe moment.
8. Este nepoliticos sa spui lucruri rele despre ceea ce ti se serveste si sa pui gazda sa iti gateasca altceva. Regulile de politete cer sa incerci sa mananci cate putin din fiecare, chiar daca nu este mancarea ta favorita, si la sfarsit sa multumesti. Ce frumos ar fi daca s-ar aplica asemenea reguli si la noi acasa!
9. Atunci cand pleci trebuie sa iti iei la revedere si sa multumesti pentru invitatie si timpul frumos avut. Ca un facut insa aceasta parte nu prea le iese copiilor, asa cum nu le iese nici intrarea. Fie spun in gura mare ca s-au plictisit si vor in alta parte, fie ies pe usa cu atata rapiditate ca nu mai au timp nici macar de un bunaziua.
Voi cum va descurcati in astfel de situatii?