Începând cu anul școlar 2024-2025, primii 30% dintre elevii unei clase vor primi bursă de merit și bursă de reziliență.
Metodologia a fost publicată în data de 15 iulie 2024 în Monitorul Oficial.
Începând cu anul școlar 2024-2025, se introduce bursa de reziliență, potrivit Ordinului de Ministru (OME) 5.518/2024. Astfel, bursele de merit și de reziliență se vor acorda primilor 30% dintre elevii din fiecărei clase. Cuantumul bursei de reziliență este de 300 de lei pe lună, iar al celei de merit de 450 de lei. Bursa de reziliență se acordă elevilor care au cel puțin media 7. Bursele de merit se acordă elevilor care au cel puțin media 9.50.
Din anul școlar 2024-2025 bursele se vor acorda în data de 20 ale lunii. Astfel, în data de 20 noiembrie elevii vor primi banii pentru lunile septembrie și octombrie 2024.
În noul an școlar extinde categoria beneficiarilor de burse sociale. Astfel, vor primi bani și elevii cu afecțiuni oncologice și/sau cronice școlarizați, pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni, în cadrul „Școlii din Spital” sau la domiciliu. O altă categorie este cea a elevilor reintegrați în unitatea de învățământ la care au fost înmatriculați anterior, după o perioadă de spitalizare mai mare de 4 săptămâni.
Elevii din clasele primare de stat nu vor lua nici în anul școlar următor decât burse sociale, în cuantum de 300 de lei/lună.
Fără bursă școlară la 10 absențe nemotivate
Totodată, bursa de excelență, bursa de merit, bursa de reziliență sau bursa tehnologică sunt acordate doar elevilor care au obținut media 10/calificativul foarte bine la purtare la finalul anului școlar anterior. În situația în care elevii acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu primesc bursa de excelență, bursa de reziliență, bursa de merit, bursa socială, bursa tehnologică, după caz, pentru luna respectivă.
Cum se acordă bursa de merit
Potrivit ordinului bursele de merit se acordă după cum urmează:
a) elevilor din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, mai puțin elevii din clasa a V-a și elevii din clasa a IX-a, cu medii generale pe anul școlar anterior egale sau mai mari de 9,50; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii generale anuale mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia;
b) elevilor din fiecare clasă a V-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs mai mare sau egală cu 9,50; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia;
c) elevilor din fiecare clasă a IX-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu medii de admitere în învățământul liceal sau profesional și dual egale sau mai mari de 9,50; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii de admitere mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia;
d) elevilor de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, care au obținut premiile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor școlare recunoscute de Ministerul Educației, premiul I la etapele naționale ale concursurilor/competițiilor școlare și extrașcolare, recunoscute de Ministerul Educației, elevilor care au obținut medalia de aur/locul I la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale olimpice/probe olimpice.
Ce medie trebuie să ai ca să iei bursă de reziliență
Bursele de reziliență se acordă după cum urmează:
a) elevilor de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, care au obținut cel puțin media generală 7 în anul școlar anterior celui în care se acordă bursa, în ordinea descrescătoare a mediilor generale, mai puțin elevii din clasa a V-a și elevii din clasa a IX-a;
b) elevilor din fiecare clasă a V-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs mai mare sau egală cu 7, în ordinea descrescătoare a mediilor;
c) elevilor din fiecare clasă a IX-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, care au obținut cel puțin media de admitere 7 în învățământul liceal sau profesional/dual, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere;
d) elevilor cu afecțiuni oncologice și/sau cronice școlarizați, pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni, în cadrul „Școlii din Spital” sau la domiciliu, care revin după școlarizarea din cadrul „Școlii din Spital” în unitatea de învățământ la care au fost înmatriculați anterior;
Criterii de acordare a burselor
Numărul de elevi beneficiari ai bursei de merit acordate pe bază de medie, cumulat cu numărul de elevi beneficiari ai bursei de reziliență, acordată pe bază de medie, este de 30% din numărul de elevi ai fiecărei clase de gimnaziu şi de liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, dintr-o unitate de învățământ preuniversitar de stat.
Prin excepție, în clasele în care elevii ce îndeplinesc criteriile de acordare a burselor de merit și de reziliență nu reprezintă cumulat 30% din efectivul clasei, aceste burse se pot acorda și unui procent mai mic de 30%.
În cazul în care în clasă există unul sau mai mulți elevi cu media generală anuală/media notelor pe primele 2 module – pentru elevii clasa a V-a/media de admitere – pentru elevii clasa a IX-a, egală cu a celui de pe ultima poziție din lista beneficiarilor de burse de reziliență, lista de beneficiari va fi extinsă pentru a-i cuprinde pe toți cei cu medii egale.
Calcularea numărului de elevi, corespunzător procentului de 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, se face în situația în care se obține un număr fracționar, prin rotunjirea la numărul întreg imediat superior numărului fracționar obținut prin calcul, indiferent de valoarea fracției.
Burse pentru elevii claselor a V-a
În cazul elevilor din clasa a V-a media care stă la baza acordării burselor de merit și de reziliență se calculează ca medie aritmetică, având două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute de elevi la toate disciplinele, pe parcursul primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs.
Listele cu elevii din clasa a V-a beneficiari ai bursei de merit se stabilesc în luna ianuarie a anului calendaristic următor anului în care se obțin rezultatele școlare menționate la alin. (1) lit. b) și se plătesc începând cu luna februarie, pentru drepturile aferente lunii ianuarie, până la sfârșitul cursurilor din anul școlar respectiv.
Pentru învățământul liceal vocațional, profilurile artistic, sportiv, teologic si militar, la art. 7 alin. (2) litera c) și alin (3) litera c) prin sintagma „media de admitere” se înțelege media finală de admitere, calculată conform prevederilor ordinului de ministru care reglementează organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal pentru fiecare an școlar.
Bursele de merit și de reziliență obținute în baza prevederilor alin. (1) se acordă în perioada cursurilor școlare. În numărul beneficiarilor de bursă de merit și de reziliență nu vor fi cuprinși beneficiarii burselor de excelență olimpică I și II.
Burse pentru olimpici
Bursele de excelență olimpică I și II, în valoare de până la 3.700 de lei, acordate pentru premiile la olimpiade și concursuri din anul școlar 2023-2024, și bursele pentru mamele minore, în valoare de 700 de lei, nu sunt condiționate de numărul de zile de școală și de vacanță dintr-o lună și se acordă integral.
Dacă au fost în loturile olimpice în acest an școlar și au și obținut premii la olimpiadele internaționale, atunci elevii vor putea lua bursă de excelență tip I din septembrie. Includerea explicită a elevilor din loturi la o bursă de excelență sau de merit însemna o recunoaștere suplimentară pentru acești elevi care au trecut de olimpiadele naționale și se pregătesc să reprezinte România în vacanță de vară la competițiile internaționale.
Articole relationate
Pentru toți părinții: atenție! Zeci de copii din București au ajuns la spital după o provocare pe TikTok
Peste 20 de copii au ajuns, într-o singură zi, la Spitalul Grigore Alexandrescu din București, cu fracturi și traumatisme grave, după ce au participat la o provocare...
Cele două vârste la care oamenii trec printr-o „îmbătrânire dramatică”
Cercetările din SUA au concluzionat că nu îmbătrânim ușor și aproape insesizabil, ci mai de grabă dramatic, de două ori pe parcursul vieții.
Somnul la copii. De ce este atât de important și ce poziții recomandă kinetoterapeuții
Somnul este unul dintre pilonii fundamentali pentru creșterea și dezvoltarea copiilor, indiferent de vârstă. În timp ce dorm, organismul copiilor se reface, creierul...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu