Sari la conținut

Calculează ce înălţime va avea copilul tău când va fi mare

Orice mamă se întreabă cum va arată prichindelul ei atunci când va ajunge la maturitate... Cât de înalt va fi, ce trăsături va avea, își va păstra buclele sau culoarea ochilor? De-a lungul timpului, au apărut tot felul de formule de calcul prin care poți avea o viziune asupra adultului în care se va transforma copilul tău. Cele mai multe sunt legate de înălțime. Deși genetica este cea care decide acest aspect, fiecare copil având o rată de dezvoltare şi creştere unică, îți poți face o idee despre cât de mare va crește prichindelul tău făcând niște socoteli.

E de așteptat atunci când mama și tata sunt destul de înalți și copiii să fie la fel. Viceversa este valabilă și în cazul persoanelor scunde. Însă nu este o regulă, căci fiecare copil are o rată de dezvoltare şi creştere unică. Iar când vorbim despre diferențe destul de mari de înălțime între părinți, atunci… “rezultatul” este și mai imprevizibil.

Sigur și tu ești curioasă să-ți vezi copilul la maturitate, însă nu poți da timpul pe repede înainte – și nici nu ar fi indicat! Așa că te invit să faci câteva socoteli. Nu există teorii ştiinţifice valide care să îţi indice înălţimea exactă pe care o va avea copilul la maturitate. Totuşi, există câteva indicii şi formule de calcul care te ajută să afli dacă va fi la fel de înalt că tăticul sau micuţ de înălţime ca tine ori viceversa.

Prima formulă este şi cea mai simplă şi mai populară: pur şi simplu, iei înălţimea copilului de la vârsta de 2 ani şi o înmulţeşti cu 2, pentru a afla înălţimea estimată a copilului când va ajunge mare.

Cei de la BrightSide prezintă o altă formulă:
Pentru băieţi: (Înălţimea tatălui + Înălţimea mamei) / 2 + 6,5
Pentru fete: (Înălţimea tatălui + Înălţimea mamei) / 2 - 6,5

De asemenea, mai există o formulă asemănătoare în care valoarea 6,5 este înlocuită cu 13:

Pentru băieţi: (Înălţimea tatălui + Înălţimea mamei ) / 2 + 13
Pentru fete: (Înălţimea tatălui + Înălţimea mamei ) / 2 - 13 

Ai încecat deja vreuna dintre formule? Nu uita că fiecare copil este unic şi creşte în ritmul propriu. În plus, trebuie să ştii că toate formulele sunt orientative şi au o marjă de eroare de plus sau minus 10 cm.

Dincolo de amuzament, nu uita că înălțimea copiilor este determinată într-o măsură foarte mare de genetică. În multe cazuri se întâmplă ca băieții să crească mai înalți decât tatăl, iar fetițele mai înalte decât mămicile.

►Citește și Bărbaţii de înălţime medie au cei mai mulţi copii

Potrivit statisticilor, în general, copiii cresc în fiecare an de viață astfel:

În primele 12 luni, 24 de cm în plus față de înălțimea de la naștere;

  • Între 1 și 2 ani, 11,5 centimetri în plus;
  • Între 2 și 3 ani – 8,5 cm în plus; 
  • Între 3 și 4 ani – 7 cm în plus;
  • Între 4-5 ani – 6,5 cm în plus;
  • Între 5 și 6 ani - 6 cm în plus.

De la 7 ani încolo și până la vârsta pubertății, copiii vor crește în medie cam 5-6 cm anual, iar de la pubertate până la vârsta adultă vor lua în înălțime aproximativ 9 cm.

Pe lângă factorii genetici, înălțimea prichindeilor este influențată și de anotimpuri. De exemplu, primăvara şi vara copiii cresc mai mult. De asemenea, originea etnică, funcţionarea hormonului de creştere, condiţiile de viaţă, dar și sănătatea influențează creșterea copiilor.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!