De dragul copiilor parintii pot exagera in ceea ce priveste decorarea si amenajarea camerei scolarului. Iata cateva sfaturi simple pentru a face din camera scolarului un loc practic si placut fara sa umpli camera cu piese de mobilier de care copilul nu are nevoie. In camera scolarului 5 detalii sunt esentiale.
Patul. Este evident ca patul nu poate lipsi din camera. Patul trebuie sa fie comod, pe masura copilului, cu saltea care sa-i protejeze si sa-i sustina coloana vertebrala, suficient de lat, dar mic pentru a ii oferi senzatia de intimitate si placerea de a sta in patul lui.
Iluminatul adecvat este esential in camera scolarului. Alege mereu o lampa in tavan puternica care sa faca lumina bun. Adauga neaparat o lampa la masa de lucru, indiferent daca copilul merge sau nu la scoala. Lumina este esentiala, si trebuie sa fie mereu corespunzatoare.
Dulapul pentru haine trebui astfel gandit incat sa fie accesibil copilului. Daca nu invata la varsta asta ca hainele stau in dulap si ca se iau din dulap nu o sa mai invete niciodata. Un dulap de haine este in masura sa-l disciplineze si sa-l ajute sa invete pe propria piele ce inseamna organizare.
Zona de studiu. Camera copilului este o camera multifunctionala. Zona de dormit, zona de joaca si zona de studiu sunt cele trei mai spatii din camera copilului. Zona de studiu trebuie amplasata la fereastra, cu fata spre usa. Se spune ca aceasta este cea mai sanatosa pozitie. Zona de studiu trebuie sa fie o entitate separata si este necesara delimitarea ei de restul camerei. Rafturi in perete, sau un corp suspendat de biblioteca pot sa fie de folos.
Zona de joaca. Indiferent cat de mare sau cat de mica este camera, indiferent cat de mare sau de mic este copilul, pana pe la vreo 15-16 ani are nevoie de un spatiu special alocat orelor de joaca. Cand creste, zona de joaca devine zona de relaxare. Zona de joaca are nevoie de un spatiu de depozitare pentru jucarii. Nu trebuie sa fie mare, dar trebuie sa existe. De regula zona de joaca este centrul camerei pe covor. Dar chiar si asa, locul unde jucariile sa fie adunate in ordine este necesar. In plus este util ca cel mic sa inteleaga ca jucariile trebuie stranse (macar din cand in cand), pentru ca face parte din procesul de organizare si ordonare a personalitatii copilului.