Sari la conținut

Cand este nevoie de antitetanos?

De fiecare data cand naparstocul cade si se zgarie sau se taie, ma intreb daca este cazul sau nu de antitetanos.

Ce este tetanosul

Ce este de fapt tetanosul si de ce trebuie sa ne fie atat de frica de el. Tetanosul este o boala provocata de un germene numit Clostridium tetanii, care se gaseste in pamant sub forma de spori. In cazul plagilor deschise, infectate cu pamant, este posibil ca acesti spori sa ajunga in organismul omului, provocand tetanosul.

Tetanosul este o boala grava care afecteaza sistemul nervos, ceea ce duce la contractii musculare dureroase, in special a maxilarului si a muschilor gatului. Tetanosul pot interfera cu capacitatea de a respira si, in cele din urma, poate duce la moarte. Tetanosul este cunoscut sub numele de "trismus."

In jur de un milion de cazuri apar in intreaga lume in fiecare an.

Nu exista nici un leac pentru tetanos. Tratamentul se concentreaza pe gestionarea complicatiilor pana cand dispar efectele toxinei tetanosului. Probabilitatea de deces este mai mare la persoanele care nu au fost imunizate si la adultii in varsta cu imunizare inadecvata.

Semne si simptome

Semne si simptome de tetanos pot aparea in orice moment de la cateva zile la cateva saptamani dupa ce bacteriile tetanosului au intrat in corp printr-o rana. Perioada de incubatie medie este de sapte-opt zile.

Semnele si simptomele de tetanos, in ordinea aparitiei, sunt:

  • Spasme si rigiditate in muschii maxilarului
  • Rigiditatea muschilor gatului
  • Dificultate la inghitire
  • Rigiditatea muschilor abdominali
  • Spasme dureroase ale corpului, pentru un interval de cateva minute, de obicei declansate de zgomote puternice, atingere fizica sau lumina
  • Alte semne si simptome pot include: febra, transpiratie, tensiune arteriala crescute, batai rapide ale inimii.

 

Cand este cazul sa mergem la medic

Este bine sa mergem oricum cu cel mic la medic daca s-a ranit serios si plaga este murdara de pamant, gunoi sau rugina. De obicei, daca se respecta schema corecta de vaccinare (trei doze de vaccin administrat la intervale corecte la persoanele cu varsta peste 7 ani si patru doze la copii cu varsta de pana la 7 ani) suntem protejati.

In general, regulile de re-aplicare a vaccinului antitetanos sunt sunt urmatoarele:

  • Daca ai o rana adanca si murdara si nu ai facut un vaccin in ultimii cinci ani
  • Daca te-ai ranit (chiar nu foarte adanc) si nu mai stii cand ai facut ultimul vaccin sau au trecut mai mult de 10 ani de la ultima vaccinare.

In mod normal, dozele de vaccin aplicate corect protejeaza timp de 10 ani (unele persoane sunt protejate intreaga viata).

Cel mai bine este insa sa mergi la doctor cu cel mic, ori de cate ori are o plaga mai serioasa. Trebuie sa stii cate doze de vaccin antitetanos a primit pana atunci si sa ii explici conditiile in care s-a ranit si cu ce. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!