De obicei cand vorbim de raceala sau gripa suntem obisnuiti sa punem semn de egalitate intre ele si sa le consideram ca niste afectiuni suparatoare dar de scurta durata si care trec lasand in urma amintirea servetelelor, picaturilor de nas si a siropurilor pentru febra sau tuse.
Uneori insa, gripa este extrem de serioasa si loveste din plin intreaga familie, debilitand-o pentru o lunga perioada.
Totul a inceput cu o clasica febra. Am stiut ca va face febra inainte ca termometrul sa arate ceva. Se agita si icnea in somn. La ora 5 dimineata avea deja 39,5 si ii ardeau pieptul si spatele. Am inceput tratamentul cu clasicul ibuprofen, iar peste patru ore am alternat cu paracetamol. Stiam modul in care evolueaza si nu m-am ingrijorat prea tare. Urmatoarele trei zile au fost exact la fel: febra foarte mare, ochii injectati si nici un semn de tuse sau de infectie in gat. In mod normal cele trei zile erau limita dupa care lucrurile incepeau sa intre in normal. Din nefericire insa dupa cele trei zile noi simptome au inceput sa apara: cel mic a inceput sa se planga de dureri de cap atroce. Se chircea langa mine si plangea cu lacrimi mari spunand incontinuu „mama, ma doare capul”. Paracetamol, algocalmin si speranta ca vor trece durerile de cap. In zadar. A doua zi am pornit catre medicul de familie insa din pacate nu era la cabinet. Am ajuns la Spitalul de Copii, la Urgente unde ne-au primit intr-un sfert de ora (triere rapida, organizare buna, nota 10). L-au dezbracat, lasandu-l numai in chilotei. Febra 39 in conditiile in care luase ibuprofenul de 2 ore. L-au ascultat cu atentie, l-au palpat, i-au verificat gatul. Din fericire nu se auzea nimic la plamani si i-au dat in plus doua supozitoare cu paracetamol si algocalmin si ne-au trimis la analize de sange pentru hemoleucograma.
Totul a mers rapid si rezultatul a venit intr-un sfert de ora: analizele bune, singura analiza in afara intervalului normal fiind numarul scazut de leucocite (leucopenie). Diagnostic: gripa! Am plecat cu o reteta de isoprinosin, spray de gat antitermice si au avertizarea sa il supraveghez atenta si sa revin daca situatia se inrautateste.
Semnele complicatiei gripei la care trebuia sa fiu atenta:
- Letargie
- Puroi in gat
- Febra care nu cedeaza in urmatoarele doua zile
- Probleme de respiratie
- Cresterea frecventei pulsului
- Edeme ale membrelor inferioare
- Diureza scazuta
- Scaderea presiunii arteriale
Am ajuns acasa si (in ciuda sfaturilor farmacistei care insista sa ii dau antibiotic) am continuat cu tratamentul medicului si in doua zile febra a cedat. Au ramas insa nasul infundat si o tuse sporadica care a durat peste o saptamana.
De la mic la mare
In ziua in care febra lui a cedat, am inceput sa simt dureri musculare. Din nefericire nu imi luasem nici macar vitamina C in rastimpul in care am stat langa el si l-am ingrijit.
A urmat una dintre cele mai cumplite gripe pe care le-am trait in viata mea (a doua ca severitate dupa cea din timpul facultatii). Durerile musculare erau atroce, febra ma tinea intr-o stare de semiconstienta, nu stiam niciodata daca eram treaza sau inca dorm. Nu puteam sa respir, tuseam intr-una si am experimentat timp de trei zile cele mai cumplite dureri de gat din viata mea. Au urmat durerile de cap si am fost ingrozita de severitatea lor si am realizat prin ce trecuse puiul meu. Nu am putut sa beau apa sau sa mananc ceva timp de trei zile si mi-am dat seama cat de fina este granita intre boala si o complicatie urata. De cateva ori am vrut sa pun mana pe telefon si sa ma internez in spital, in momentul in care nu mai reuseam sa trag aer in piept.
A fost o lupta cu boala din care am ramas slabita, incapabila sa fac ceva (exact inainte de Paste), cu o slabiciune si o letargie care m-au facut sa dorm peste 15 ore pe zi.
Am invatat acum sa nu mai consider gripa o afectiune usoara, inofensiva si am mai aflat cateva lucruri importante despre gripa de pe pagina dedicata de pe site-ul Institutului Cantacuzino.
- Forma usoara de gripa poate dura 2-3 zile, forma medie 4–5 zile, forma complicata 7–10 zile, iar cea severa (cu complicatii) 11-15 zile.
- Antibioticele nu previn si nu trateaza gripa, dar se folosesc daca apar complicatii bacteriene si numai la indicatia medicului curant.
- Protectia conferita de un vaccin antigripal incepe dupa 7 zile de la imunizare, este eficienta la 14 zile si maxima la 21 zile dupa vaccinare, fiind in medie de 90-95%.
- O persoana vaccinata nu este protejata impotriva gripei in situatia in care:
o virusul gripal infectant nu este identic cu cel continut de vaccin
o infectia se produce intr-un interval mai mic de 2 saptamani de la vaccinare;
o persoana face parte din categoria celor 5-10% care nu raspund la vaccinare.
- Datorita faptului ca virusul sufera mutatii (fiind foarte schimbator), compozitia vaccinului se modifica in fiecare sezon si se recomanda ca persoanele la risc crescut de imbolnavire (varsta a III-a, cu afectiuni cronice) si celelalte categorii de persoane sa se vaccineze antigripal anual.
- Vaccinarea se poate efectua la toate grupele de varsta, incepand de la 6 luni. Sigur, insa, ca doza de vaccin necesara difera in functie de grupa de varsta din care face parte individul.
- Virusurile gripale se elimina din organismul bolnav prin tuse sau stranut, sub forma unor picaturi mari, care cad pe sol de la adult la 1,5 m, sau sub forma unor picaturi mici, care pot pluti in aer timp de 2-6 ore.
- Virusurile sezoniere si pandemice rezista la 56°C timp de 15 minute, iar pe suprafete poroase la 22°C timp de 2-8 ore. La o temperatura de +4°C aceste virusuri isi mentin capacitatea infectanta timp de 7 zile. Ciclurile repetate de inghet-dezghet scad capacitatea infectanta a virusurilor gripale mentionate, iar la temperaturi de -20°C isi pierd capacitatea infectanta in circa 12 ore.
- Virusurile gripale aviare rezista la 56°C timp de 1 ora, 7 zile in apa la 22°C si 30 de zile pe sol si in apa la 0°C.
- Toate virusurile gripale (sezoniere umane, aviare, pandemic) sunt sensibile la alcool 70°, produsi cu iod si clor, dar si detergenti (inclusiv casnici).
Gripa nu lasa sechele permanente insa amintirea unui episod sever ca cel prin care am trecut amandoi ma face sa reconsider vaccinarea antigripala. Nu eram nici pro, nici contra ei, insa in acest moment sunt convinsa ca in toamna amandoi ne vom vaccina ca sa nu mai trebuiasca sa trecem printr-o experienta atat de neplacuta.
Sursa foto: hepta.ro