Până în prezent, vaccinul este permis doar adulților și adolescenților, însă lipsește un grup important: copiii.
Părinții își pun o mulțime de întrebări cu privire la vaccinarea copiilor împotriva COVID-19, iar cele mai frecvente dintre ele sunt:
Când va fi copilul meu vaccinat?
În acest moment, pare puțin probabil ca vaccinul să fie gata pentru copii înainte de începerea anului școlar viitor.
Administrația pentru Alimente și Medicamente S.U.A. a emis autorizații de utilizare de urgență pentru vaccin, la mijlocul lunii decembrie, dar numai pentru adulți și adolescenți. A autorizat vaccinul Moderna pentru adulții cu vârsta de peste 18 ani, iar la o săptămână după data de 18 decembrie a autorizat vaccinului Pfizer pentru adolescenții cu vârsta de 16+. Vaccinările erau deja în desfășurare în Marea Britanie, iar Canada autorizase vaccinul Pfizer pentru aceeași categorie de vârstă.
Pfizer, colaborând cu BioNTech din Germania, și-a extins testarea vaccinului COVID-19 la copii cu vârsta de 12 ani în octombrie. Moderna a anunțat pe 10 decembrie că tocmai a început procesele cu copii cu vârsta cuprinsă între 12-17 ani.
Eficacitatea și siguranța vaccinului va trebui evaluată pentru fiecare grupă de vârstă.
► Citeşte şi: Vaccinul împotriva COVID-19, în timpul sarcinii: ce-ar trebui să știe viitoarele mămici
Studiile clinice sunt concepute pentru a se asigura că vaccinul este eficient. De obicei, durează 10-15 ani de la începutul dezvoltării până când vaccinul este autorizat, dar vaccinurile COVID-19 sunt dezvoltate mai repede, din cauza pandemiei.
Copiii vor avea nevoie de mai multe vaccinuri decât adulții?
Nu pare că programul dozelor de vaccin COVID-19 va fi diferit pentru copii, dar acest lucru s-ar putea schimba pe măsură ce testele continuă.
Vaccinul Pfizer este testat la adolescenți cu o serie de două doze, la o distanță de trei săptămâni, la fel ca la adulți. Moderna intenționează, de asemenea, să își folosească programul pentru adulți - două doze la patru săptămâni distanță - într-un studiu cu 3000 de adolescenți.
A doua doză se injectează deoarece prima doză nu oferă singură imunitate optimă. Acest lucru este în concordanță cu alte câteva vaccinuri, inclusiv hepatita B, rujeola, oreion și rubeolă.
În acest moment, sunt planificate doar acele două doze, dar asta s-ar putea schimba. Nu este clar cât timp va dura răspunsul imun al acestor vaccinuri COVID-19 sau dacă vor fi necesare mai multe doze, în viitor. Vaccinul antigripal, de exemplu, necesită o doză nouă în fiecare an, deoarece virusul se schimbă. Datele recente promițătoare de la Moderna indică faptul că imunitatea este susținută timp de cel puțin trei luni după administrarea vaccinului COVID-19.
► Citeşte şi: Autoritățile britanice avertizează că vaccinul împotriva COVID-19 nu este recomandat persoanelor cu alergii
Vaccinurile sunt sigure pentru copii?
Până în prezent, nu au fost identificate probleme serioase în ceea ce privește siguranța cu vaccinurile Pfizer sau Moderna, dar studiile sunt încă în stadii incipiente, la copii. Mai multe alte vaccinuri sunt, de asemenea, în curs de dezvoltare în întreaga lume și câțiva producători de medicamente au început studii cu copii mai mici din alte țări.
O preocupare a fost efectele secundare temporare ale vaccinului, la copii.
Copiii tind să aibă sisteme imune mai puternice decât adulții și pot avea reacții temporare mai puternice la vaccin. Acest lucru ar putea însemna mai multă durere și umflături la locul injectării timp de câteva zile și, eventual, febră.
Aceste reacții adverse sunt frecvente în cazul vaccinurilor. Sunt dovezi că sistemul imunitar își face treaba.
În Marea Britanie, oficialii din domeniul sănătății au avertizat pe 9 decembrie că oricine cu antecedente de anafilaxie nu ar trebui să primească vaccinul, după ce doi adulți cu experiență anafilactică au avut reacții severe.
Este suficientă doar vaccinarea adulților?
Doar vaccinarea adulților nu ar fi suficientă pentru a pune capăt pandemiei. Copiii se pot infecta, pot transmite virusul și pot dezvolta complicații. Dacă nu este disponibil un vaccin, copiii vor servi probabil ca rezervor al virusului, ceea ce va face mai dificilă încheierea pandemiei.
Ambele vaccinuri au raportat până acum rezultate promițătoare la adulți: rata de eficacitate este de aproximativ 94% pentru vaccinul Moderna și 95% pentru Pfizer. Asta înseamnă că în cele mai bune condiții, aproximativ 95% din adulții care primesc vaccinul s-au dovedit a fi protejați. Rămâne de văzut dacă același lucru este valabil și pentru copii.
Trebuie să continuăm să purtăm măști și să păstrăm distanța socială?
Este important să se continue măsurile preventive, inclusiv distanțarea socială, purtarea măștilor, spălarea mâinilor și respectarea altor îndrumări oficiale.
În timp ce speranța că un vaccin va permite oamenilor să se întoarcă la normalitate, aceste măsuri preventive vor fi în continuare necesare, chiar și după administrarea vaccinului, până când se cunosc mai multe informații despre gradul de protecție împotriva vaccinului .