A început luna decembrie și, oficial, toți intrăm în frenezia Sărbătorilor. Cei mici deja se gândesc ce cadouri să-i ceară lui Moș Crăciun în scrisoarea pe care i-o vor trimite – dacă deja nu au făcut-o, iar părinţii îi întrebă dacă au fost cuminţi pentru a merita cadouri. Bineînțeles, că au început și scenariile pe care copiii le fac pentru a-l prinde pe Moșu’ în flagrant: fix atunci când aterizează pe horn ori se strecoară pe sub ușă.
Poveștile din jurul Moșului cu barbă albă sunt numeroase și distractive pentru prichindei, mai ales că sunt alimentate de industria comercială. Însă psihologii îi avertizează pe părinți asupra efectelor pe care miturile copilăriei le exercită asupra micuților.
►Citește și Moș Crăciun și copilul tău
Psihologul Christopher Boyle şi cercetătorul în domeniul sănătăţii mintale Kathy McKay sugerează că obiceiul părinţilor de a-şi minţi copiii cu privire la existenţa lui Moş Crăciun îi poate face neîncrezători în sfaturile părinţilor pe viitor, scrie The Guardian, plecând de la un studiu publicat în Lancet Psychiatry.
„Moralitatea părinţilor care îi fac pe copii să creadă un astfel de mit este pusă la îndoială. Toţi copiii vor afla în cele din urmă că au fost minţiţi în mod consecvent ani la rând, iar acest lucru s-ar putea să-i facă să se întrebe ce alte minciuni le-au mai fost spuse. Ar trebui să vă întrebaţi dacă aveţi dreptul să vă minţiţi copiii, dar şi ce alte minciuni pe care le consideraţi inofensive ar putea afecta relaţia pe care o aveţi cu aceştia“, spune Christopher Boyle.
În același timp, autorii studiului spun că unele mici neadevăruri sunt acceptate. Cum ar fi faptul că animalul lor recent decedat va merge într-un loc special (Raiul animal), făcându-l să treacă mai uşor peste suferinţa pe care i-ar putea-o provoca explicaţia privind putrezirea corpului în pământ.
Tu ce crezi despre studiul celor doi?