Vegetatia din jurul scolilor ajuta la ameliorarea poluarii si la cresterea atentiei si memoriei copiilor.
Intr-o scoala din Los Angeles situata in apropierea unei artere importante de circulatie, aproape 1/5 din copii aveau astm. Numarul alarmant de copii cu astm a dus la realizarea unei cercetari in zona care a relevat faptul ca 9% din toti copii in acel cartier aveau astm. In aer s-a inregistrat un nivel dublu de carbon elementar fata de nivelul normal. Iar astmul este numai una dintre problemele de sanatate cauzate de poluare. Afectiunile merg chiar pana la accidente vasculare sau moarte prematura.
Natura aduce echilibru
In schimb, petrecerea timpului in natura este asociata cu o mai buna sanatate mintala, o mai buna atentie si o stare de spirit mai buna. Un nou studiu arata ca spatiile verzi pot imbunatati capacitatile cognitive ale copiilor – probabil si prin protejarea creierului de emisiile poluante.
In acest studiu care a implicat 2623 de elevi din Barcelona, cercetatorii au evaluat in primul rand cantitatea de verdeata din jurul caselor copiilor, de-a lungul drumului catre scoala, si in jurul scolilor in sine. Apoi au masurat memoria si durata de atentie a copiilor folosind o serie de teste avand la baza cuvinte si numere.
Copiii care au avut mai multa vegetatie in jurul scolilor lor au aratat mai multe progrese in memorie si atentie pe parcursul unui an, o constatare care s-a mentinut adevarata chiar si dupa ce a fost controlat si statutul socio-economic al copilului. (Asociatiile dintre verdeata de pe drumul catre scoala sau de acasa nu au fost la fel de puternice.)
Care este explicatia?
Nu numai ca plantele sunt capabile sa absoarba carbonul elementar din jurul scolilor dar actioneaza ca o bariera impotriva zgomotului orasului si permit crearea unui mediu propice pentru invatare.
Citeste care sunt avantajele jocului in natura.
Copilul se poate concentra mai bine si respira un aer mai curat, este concluza pe scurt a studiului barcelonez.
Daca ne gandim ca mai mult de jumatate din populatia lumii traieste in orase, nu este practic sa ne gandim ca fiecare copil poate invata in mijlocul padurii. Insa concluzia importanta care se poate trage de aici este ca trebuie acordata o mai mare atentie in amenajarea mediului din jurul scolilor.
Daca scoala copilului tau nu are decat o curte betonata si este langa strada, poate poti convinge asociatia de parinti sa demarati o actiune de plantare a copacilor in jurul scolii.
Nu numai copilul tau iti va multumi, ci si multele generatii care vor veni in scoala mai tarziu.
Sursa foto: hepta.ro