Sari la conținut

Cateva notiuni despre disciplina

Cum faci sa nu ratezi educatia copiilor tai? Se poate considera fericit cel care cunoaste raspunsul. Iata totusi cateva mici lucruri dovedite pe care este intotdeauna binevenit a le cunoaste…

Educatia si regulile de disciplina pe care le veti da copilului dumneavoastra il vor urma intreaga viata. Ele il ajuta sa devina un adult responsabil si echilibrat. Bineinteles, nu se pune problema aici de a va spune ce sa faceti. Este vorba doar de cateva mici sfaturi practice.

Asteptari realiste

Copiii se comporta diferit in functie de varsta lor si este dificil sa astepti acelasi lucru de la un copil cu 5 ani ca de la fratele sau mai mic de aproape 2 ani.

Chiar daca este util sa stabiliti reguli de la cea mai frageda varsta, trebuie sa stiti ca inainte de 3 ani, un copil este prea mic pentru a le aplica, cu adevarat. Iata asadar cateva motive care pot explica modul sau de a se comporta.

Si in acest caz, cand este mic, disciplinarea tine mai mult de parinte decat de cooperarea copilului. Uite aici cateva idei la care poti apela cu un copil de pana in 2 ani. Dupa 2 ani si copilul incepe sa participe, asa ca totul trebuie sa fie un dialog. Uite aici cateva sfaturi pentru ca dialogul sa fie fructuos la 2 ani.
 

Recunoasterea cauzei raului, inseamna deja sa aduceti un inceput de solutie. Copilul dumneavostra poate de exemplu:

-         Sa fie obosit,

-         Sa fie surexcitat,

-         Sa fie plictisit,

-         Sa fie bolnav,

-         Sa fie frustrat,

-         Sa se simta singur,

-         Sa fie prea tanar pentru a sti sa se stapaneasca,

-         Sa vrea pur si simplu sa va puna rabdarea la incercare.

Atunci cand stii cauza in primul rand nu te mai enervezi, ci cauti solutii. Si una dintre ele ar fi sa eviti pe viitor, pe cat posibil, sa ajungeti intr-o situatie similara.

 

Ca sa ai succes cu o masura disciplinara trebuie sa cunosti personalitatea si preferintele copilului. De exemplu, cu unii copii merge foarte bine sa obtii ceea ce iti doresti printr-un sistem de recompensa. Sa zicem ca aduna puncte toata saptamana si la final au o suma de bani pe care o pot cheltui cum isi doresc. 

Cu altii este suficient sa ii lauzi de cate ori fac ceea ce este bine. Sunt alte situatii in care ei vor sa se simta 'la conducere' si atunci negocierea sa fie cheia. Mai exista si posibilitatea de a folosi tu, ca argument in negociere, ceva ce ii place foarte mult, sa zicem timpul pentru jocuri pe calculator. 

 

Masuri de disciplina care nu sunt in regula

Este foarte important sa stiti ca toate masurile de disciplina care se bazeaza pe intimidare nu dau rezultate bune. Poate ca pe moment vi se pare ca ati obtinut ce ati vrut, insa in acest fel nu faceti educatie si nu cresteti copilul sa ajunga ceea ce v-ati dori. Nu sunt in regula - tipatul, palmuitul, pusul la 'coltul rusinii', retragerea dragostei, retragerea hranei/imbracamintii.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!