E ceva mai drăgălaș pe lumea aceasta, decât un tătic lângă prințesa lui? Poate doar un tătic care o adoră, pur și simplu! Care e mereu lângă ea și care îi satisface toate poftele, având grijă să pună limite doar când și unde este cazul! Un tătic care se lasă machiat de micuța lui, care își sacrifică unghiile de amorul artei și care are răbdare, totodată, să îi explice cum funcționează lanțul de la bicicletă și cum se schimbă un bec.
Cum spunem noi că este ideal să fie un tătic de fetiță? Dacă respectă regulile de mai jos, primește nota 10!
Spală vasele – Gătește, dă cu aspiratorul, spală rufele – e important ca fetița să vadă că a fi bărbat înseamnă și să te implici în treburile gospodărești. Și la fel funcționează și în cazul jocurilor – nu te da deoparte de la a te căsători cu păpușile și la a pretinde că bei un ceai cu ea, la o cafenea pe un bulevard inventat de voi. Fericirea fetiței tale este mai importantă decât orice fel de stereotipuri.
Stai cu ea – Cel mai bun sfat pe care îl poate primi un tătic este să își petreacă timpul cu fiica lui. Începe să faci asta din prima zi a vieții ei. Schimbă-i scutecelul, ia-o în brațe, mergi cu ea, joacă-te cu ea, vorbeștea cu ea, ascult-o.
Răspunde-i la întrebări – Nu, nu! „Întreab-o pe mama!” nu e valabil mereu. Și tăticii trebuie să știe să răspundă la întrebări. Până la urmă, ce te poateîntreba?! Iar dacă nu știi răspunsul, cu atât mai bine – căutați împreună!
Cu cât îți asumi mai multe responsabilități de părinte, cu atât mai bine va fi. Pentru toată lumea – După ce naște, mămica nu învață tot într-o singură zi. Implică-te și tu, ascultă, învață și... schimbă scutecele, leagănă și plimbă puiul ori de câte ori e nevoie!
Numește corect părțile corpului – Studiile au arătat că acei copii care cunosc numele părților corpului încă din copilărie comunică mult mai ușor și mai bine cu medicii. Conform Laurei Palumbo, specialist la National Sexual Violence Resource Center, numirea corectă a părților corpului îi ajută pe copii să accepte și să înțeleagă mai bine corpul, ajută la stabilirea unei conexiuni mai bune între părinți și copii și previn abuzul fizic.
►Citește și Nu știu ce orătănii au copiii voștri între picioare, dar al meu are un penis
Învaț-o să joace fotbal – Sau să meargă cu motocicleta sau… orice altceva specific bărbaților. Micuța va fi mândră și va simți că are avantaje în fața celorlalți copii. Mai mult, dacă tăticul are un hobby și un job pe care le iubește, și fetița va încerca să adopte aceste modele în viață.
Oferă-i ajutor soției– chiar și când nu îți cere - De multe ori, mamele nici nu se mai gândesc să ceară ajutorul. Fii tu atent, preîntâmpină-I nevoile și sari în ajutor. Stai cu fetița și dă-i timp soției să facă un duș în liniște, să iasă la un ceai cu prietenele, să doarmă…
Dansează cu ea. Înainte de a purta rochia de mireasă – Tăticul este primul bărbat din viața fetei. Iar dacă tăticul va avea grijă de ea și în va oferi afecțiunea necesară, micuța va căuta același comportament și în viitorul soț.
Fii tătic și în timpul săptămânii, nu doar în weekenduri – Probabil tu mergi în timpul zilei la serviciu, iar mama stă cu micuța. Seara tu te întorci și ești mult prea obosit ca să îți mai faci timp și pentru copil. Dar nu te gândeși că și soția ta este, probabil, epuizată. Jobul de tată, ca și jobul de mamă, este unul full time – iar tu nu ar trebui să uiți asta.
Învaț-o să fie disciplinată – De regulă, tații le permit mai multe fetele, dar și când impun limite, sunt ascultați. Mai mult, fetițele fac asta și pentru că au parte de mai puțin timp alături de tați și, ca atare, nu vor să strice acele momente.